Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Aflossing stationsschip in de West

13-04-2001

Vanochtend kwam het fregat Hr.Ms. Van Amstel aan in de haven van Willemstad. Tot medio oktober doet dit fregat van de Karel Doorman-klasse dienst als stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caraïbisch gebied. Vanwege Goede Vrijdag bleven de gebruikelijke saluutschoten bij binnenkomst achterwege. De Hr.Ms. Van Amstel lost in de West het fregat Hr.Ms. Van Brakel af. Dit fregat wordt 27 april verwacht in de haven van Den Helder.

De aankomst van Hr.Ms. Van Amstel in Willemstad werd vanaf het bordes van het gouvernementsgebouw bekeken door de Gouverneur van de Nederlandse Antillen, Mr. J.M. Saleh en de waarnemend Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch
Gebied, Kapitein ter zee A. Meeldijk.

Hr.Ms. Van Amstel is een 'multi-purpose' fregat van de Karel Doorman-Klasse. Het schip is uitgerust met diverse wapensystemen en heeft een helikopter aan boord van het type 'Lynx'. Het schip heeft een lengte van 122 meter en een bemanning van ongeveer 154 personen. De maximumsnelheid bedraagt 29 knopen. Het schip staat onder bevel van Kapitein-luitenant ter zee C.E. Haastert. Het stationsschip wordt door de Koninklijke Marine voor diverse taken ingezet. Zo heeft het een actieve rol bij de bestrijding van het transport van drugs over zee. Ook wordt zij ingezet voor opsporings- en reddingstaken en assisteert zij bij milieu- en andere rampen. Tevens voert het schip soortgelijke taken uit voor de Kustwacht voorde Nederlandse Antillen en Aruba.