Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten / Dossier MKZ

MKZ, recreatie en natuur

13 april 2001

Recreatiebedrijven
De regels voor het bezoeken van recreatiebedrijven met evenhoevigen buiten de toezichtsgebieden in Nederland zijn verduidelijkt. De nieuwe regeling (compartimenteringsregeling) is vrijdag 13 april om 17.30 uur in werking getreden.

Binnen de toezichtsgebieden blijft het regime ongewijzigd; Het bezoek aan recreatiebedrijven waar evenhoevigen staan is verboden.

Buiten het toezichtsgebied geldt voor recreatiebedrijven de compartimenteringregeling:
De houder van evenhoevigen is verplicht er zorg voor te dragen dat elk contact tussen bezoekers en evenhoevigen wordt vermeden en dat al het noodzakelijke wordt gedaan om te voorkomen dat besmetting met of verspreiding van mond- en klauwzeer zich voordoet. Een voorbeeld hiervan is het aanbrengen van fysieke afscheidingen.

Samenvattend gelden de volgende maatregelen bij het bezoeken van recreatiebedrijven:
Elk contact tussen evenhoevigen en bezoekers moet worden uitgesloten. Dit is de verantwoordelijkheid van de eigenaar/beheerder van een bedrijf.
Verzorgers van de evenhoevigen op deze bedrijven moeten zich houden aan een zeer streng reiniging- en ontsmettingsregime. Als bovenstaande maatregelen niet door de eigenaar/beheerder kunnen worden gegarandeerd moet het bedrijf/terrein afgesloten worden voor bezoekers.

Voor houders van MKZ-gevoelige dieren betekent dit het volgende:
* Laat geen personen in aanraking komen met MKZ-gevoelige dieren en hun producten, met name rauwe melk en mest. Laat voldoende afstand tussen MKZ-gevoelige dieren enerzijds en hun producten en bezoekers anderzijds.

* Sluit gedeelten waar MKZ-gevoelige dieren of producten zijn af voor bezoekers, zodanig dat er geen mogelijkheid is tot contact.
* Laat geen mensen toe in de afgesloten gedeelten, tenzij dit strikt noodzakelijk is voor het welzijn van de dieren. Zorg er in dat geval voor dat er geen direct contact is tussen bezoekers (recreanten) en mensen die beroepsmatig (zoals bijvoorbeeld dierenarts en loonwerkers), in contact zijn geweest met uw dieren.
* Pas uiterste hygiënische maatregelen toe voor vervoermiddelen en mensen die in noodgevallen beroepsmatig uw dieren moeten bezoeken.

Indien men niet aan bovenstaande bepalingen kan voldoen, moet het bedrijf/terrein gesloten te worden voor bezoekers.

Openstelling natuur- en recreatieterreinen
eerder advies voor de provincies Friesland (exclusief de Waddeneilanden), Gelderland, Overijssel en Flevoland om bos-, natuur- en recreatieterreinen waar evenhoevigen lopen tot nader order te sluiten voor bezoekers.
Achtergrond van dit advies aan eigenaren en beheerders van deze gebieden is dat in bos- en natuurgebieden MKZ-gevoelige dieren als herten, reeën, wilde zwijnen en grote grazers voorkomen en die moeten gevrijwaard worden van besmetting. Elk direct en indirect contact met deze dieren en verstoring van het wild moet dus vermeden worden. Dat gebeurt het meest effectief door afsluiting van de terreinen voor bezoekers en door het isolering van de dieren.
Dit houdt in dat watersporters in deze gebieden niet aan land moeten gaan. De waterwegen zelf zijn wel vrij toegankelijk voor recreanten. De terreineigenaren geven de afsluiting zelf aan bij de toegangen van hun terreinen. Met het oog op waterrecreanten wordt geadviseerd de afsluiting van een natuurgebied ook aan de waterkant bij aanmeerplaatsen aan te geven.
Voor de overige provincies blijft het advies van kracht om contacten tussen dieren en publiek te vermijden, gebieden met grazers (runderen en schapen) voor publiek af te sluiten, bezoekers dringend aan te raden op de paden te blijven, geen etensresten in het terrein achter te laten en honden aangelijnd te houden. Het organiseren van grootschalige evenementen in de provincies Gelderland, Overijssel, Flevoland en Friesland wordt dringend afgeraden.

Adviezen voor recreanten :

* Houd u aan de instructies van de beheerder/eigenaar
* Vermijd contact met MKZ-gevoelige dieren. Ga niet naar plaatsen waar MKZ gevoelige dieren of hun producten aanwezig zijn (bijvoorbeeld een weiland waar mest ligt).

* Houd u in bossen, natuur- en recreatieterreinen en dierentuinen aan de adviezen van de beheerder of de directie.
* Voer geen MKZ-gevoelige dieren en laat nergens voedselresten achter

Mocht u onverhoopt toch in aanraking zijn geweest met MKZ-gevoelige dieren, of de producten van MKZ-gevoelige dieren, zorg dan dat u uw handen en kleding goed wast en tenminste uit de buurt van andere MKZ-gevoelige dieren blijft.
Recreanten wordt aangeraden om van te voren contact op te nemen met het overnachtingsadres of de locale VVV om na te gaan wat de eventuele overige beperkingen zijn.

Relevante informatie is te vinden via de MKZ-pagina met externe links

Bijlage

Publieksinformatie recreatie en toerisme

Als recreant of vakantieganger kunt u te maken krijgen met sluiting of beperkte toegankelijkheid van bijvoorbeeld campings en natuurterreinen. Dat hangt voor een belangrijk deel af van waar in Nederland het bedrijf/terrein zich bevindt en of er evenhoevigen (koeien, varkens, schapen, wild) aanwezig zijn.

Voor alle recreanten en toeristen gelden de volgende dringende adviezen:

* houdt u bij uw bezoek aan een recreatie- of natuurterrein aan de richtlijnen van de eigenaar/beheerder

* vermijd contact met MKZ-gevoelige dieren (koeien, varkens, schapen, geiten, herten e.d.). Ga dus niet naar plaatsen waar deze dieren aanwezig zijn

* blijf op de paden

* houd honden aangelijnd

* laat nergens etensresten achter

* mocht u onverhoopt toch in aanraking zijn geweest met MKZ-gevoelige dieren, zorg dan dat u uw handen en kleding goed wast en uit de buurt van andere MKZ-gevoelige dieren blijft.

Hieronder is per gebied aangegeven waar u rekening mee moet houden. Het is raadzaam vooraf contact op te nemen met uw overnachtingsadres of de plaatselijke VVV om na te gaan welke eventuele overige beperkingen u kunt tegenkomen.

Friesland (met uitzondering van de Waddeneilanden), Gelderland, Overijssel en Flevoland

* In deze provincies zijn bos-, natuur- en recreratieterreinen waar evenhoevigen lopen, voor publiek gesloten. Ook kinderboerderijen zijn gesloten. De achtergrond hiervan is dat elk contact met MKZ-gevoelige dieren moet worden voorkomen. Dat kan in de praktijk het beste door deze bedrijven en terreinen af te sluiten voor publiek.

* Verder zijn in deze provincies veel evenementen afgelast.
In deze provincies liggen ook de zogenaamde toezichtsgebieden: rondom Oene, Kootwijkerbroek en Ee. In toezichtsgebied Oene ligt tevens het vaccinatiegebied Noord-Veluwe. In deze gebieden geldt het volgende:
* kinderboerderijen en dierentuinen met evenhoevigen zijn gesloten
* natuur- en recreatieterreinen zijn gesloten
* kampeerterreinen waar ook evenhoevigen worden gehouden zijn gesloten

* u mag niet op bezoek bij bedrijven en boerderijen waar evenhoevigen worden gehouden. Overige (familie-)bezoeken zijn gewoon toegestaan

* u mag in de toezichtsgebieden niet paardrijden of paarden vervoeren

* in het vaccinatiegebied Noord-Veluwe mag u bepaalde producten niet bij u hebben:

* rauwe (ongekookte) melk of rauwmelkse producten (zoals sommige boerenkaassoorten),

* onverpakt diervoer. Uw hond of kat (en verpakt diervoer) kunt u dus gewoon meenemen.

Rest van Nederland
In de rest van Nederland zijn ook de kinderboerderijen gesloten. Verder is het zo dat publiek nergens in contact mag komen met evenhoevige dieren. Eigenaars en beheerders moeten ervoor zorgen dat u als bezoeker of campinggast niet bij de verblijfsplaatsen van evenhoevigen kunt komen. Gaat u dus bijvoorbeeld naar een kampeerterrein, recreatiegebied of attractie waar ook evenhoevigen worden gehouden, dan zal een deel van het bedrijf of terrein voor u niet toegankelijk zijn. In een enkel geval kan het zo zijn dat het gehele bedrijf of terrein voor publiek is gesloten.

Reizen naar het buitenland
Sommige producten mag u niet meenemen naar het buitenland. De douane controleert reizigers steekproefsgewijs op de volgende producten:
* vers vlees

* niet-gesteriliseerde vleesproducten (zoals worst en vleeswaren). Producten die in blik of pot zitten zijn gesteriliseerd, die mag u dus wel meenemen.

* dagverse melkproducten, zoals melk, yoghurt en vla. Houdbare melk mag dus wel.

Denk daarbij ook aan uw lunchpakket voor onderweg. Kaas is geen probleem. Een broodje kaas mag dus wel, een broodje ham niet!

Als u terugreist naar Nederland zijn er geen beperkingen, tenzij u uit Engeland, Ierland of Frankrijk komt. U mag dan de hierboven genoemde producten ook niet meenemen op uw terugreis.