Geschokt hebben we kennis genomen van het feit dat op 13 april de 11e hongerstaker is overleden. Op 10 april overleed Fatma Ersoy, op 11 april Nergiz Gülmez en vandaag Erol Evcil en Mehmet Sahin. Als reactie hierop en uit protest tegen het systematisch verzwijgen van de gebeurtenissen in de Turkse gevangenissen werden in verschillende steden in de BRD redactielokalen van Der Spiegel, Reuters en Star bezet. Een woordvoerder gaf als reden op: In ons land zijn de gevangenen in hongerstaking en sterven, hier in Duitsland leest men er niets over. In Düsseldorf werd het kantoor van de Grünen bezet. In Parijs werden het IMF en de Wereldbank bezet.

Hieronder volgt een verklaring van het IKM, het Strijdcomitee tegen isolatiefolter:

Hamburg 13 april 2001-04-13

Persbericht

Al 11 doden bij hongerstaking tegen de isolatiegevangenissen in Turkije

Protesten in Turkije en West-Europa

De hongerstakende gevangenen Erol Evcil en Mehmet Sahin van de DHKP/C zijn vanochtend in ziekenhuizen in Ankara gestorven. Het aantal doden tijdens deze hongerstaking is daarmee gekomen op 11. Al bij de bestorming van de gevangenissen op 19.12 vorig jaar, waarmee de Turkse staat probeerde de hongerstaking te breken, stierven 28 gevangenen. De hongerstaking tegen de invoering van de isolatiegevangenissen, die moeten voldoen aan de Europese norm, duurt nu al 176 dagen.

In de sloppenwijken van Istanbul werden gisterennacht uit protest tegen de IMF-politiek in Turkije en als teken van solidariteit met de hongerstakende gevangenen, barricades op de hoofdwegen opgeworpen en werden de straten voor meerdere uren geblokkeerd. Daarna is het tot gevechten met de politie gekomen. Bij de begrafenissen van de gevallenen in Dersim en Istanbul sloten duizenden zich bij de rouwstoet aan. Na de rellen bij protesten in Ankara en in andere steden werden in steeds meer provincies demonstratieverboden afgekondigd.

In Hamburg werd een kantoor van Der Spiegel, en in Köln een vestiging van het persbureau Reuters bezet. In Frankfurt vond een verboden demonstratie plaats voor het Turkse consulaat en voor het gebouw van de TV-zender Hessen 3. Ook in Berlijn vond een demonstratie voor het Turkse consulaat plaats. In Wenen werd er gedemonstreerd. In Parijs werden het IMF en de Wereldbank bezet. Bij deze actie werden alle bezetters opgepakt. Ook greep de politie in bij een demonstratie voor het Franse parlementsgebouw. 50 Mensen werden opgepakt en twee belandden in het ziekenhuis met verwondingen.

C. Ondreka (IKM)

IKM
Izolasyon Iskencesine Karsi Mücadele Komitesi
Komitee gegen Isolationshaft
Comitee for Struggle against Torture through Isolation
tel/ fax.:0049 / 40 / 28053625
Adr.: Kreuzweg 12 - 20099 Hamburg
Kontoverbindung; Postbank/ Hamburg
Kto-Nr: 79 966 205 BLZ: 200 100 20
Internet.: http://www.noisolation.de
E-Mail.: noisolation@ninebyte.de