PERSBERICHT - 14 APRIL 2001

Basisgidsen Landelijke Fietsroutes vernieuwd

6.000 km route geactualiseerd; routebeschrijving nog overzichtelijker

Een volledig herziene uitgave van de basisgidsen Landelijke Fietsroutes deel 1 en 2 is verschenen. In deze gidsen wordt het totale netwerk van landelijke fietsroutes (LF-routes) - ruim 6000 km - beschreven en op losse kaarten weergegeven.

Met behulp van dit netwerk kan de fietser eenvoudig zelf tochten samenstellen naar elke bestemming in Nederland. Kwaliteit is daarbij gewaarborgd: er zijn uitgekiende routes geselecteerd, vrijwel altijd over rustige plattelandswegen en vrijliggende fietspaden.

Vierde herziening
De nieuwe basisgidsen zijn het resultaat van de vierde volledige herziening sinds de eerste uitgave in 1988. In deze editie zijn de kaarten (schaal 1:150.000) geheel vernieuwd, er zijn nieuwe routes toegevoegd en de routebeschrijvingen zijn nu nog overzichtelijker weergegeven. Het gebruiksdoel is ongewijzigd gebleven: de gidsen zijn het ideale instrument om een fietsuitje via LF-routes te plannen. Deze routes wijzen de weg over de 'achterpaden' van Nederland.

Van de ruim 6000 kilometer route is inmiddels bijna 3500 km is bewegwijzerd. Onderzoek heeft uitgewezen dat jaarlijks ruim 800.000 mensen gebruik maken van het LF-netwerk (peiling 2000). De fietsers gebruiken de LF-routes voor alle soorten fietstochten, van dagtrip tot complete fietstrektocht.

Basisgids
De basisgids bestaat uit twee elkaar overlappende delen. Deel 1 voor Noord- en Midden-Nederland (ten noorden van de lijn Rotterdam-Gorinchem); deel 2 voor Midden- en Zuid-Nederland (ten zuiden van de lijn Amsterdam-Deventer-Enschede). De uitneembare overzichtskaart geeft een overzicht van de routes, de nummering, de knooppunten, de kaartindeling en de veren. Verder biedt elke gids overnachtingsadressen en andere praktische informatie voor de fietstoerist.

CD-rom
Van de gidsen verschijnt ook een CD-rom die het thuis plannen nog makkelijker maakt. Tevens wordt het dit voorjaar mogelijk om (op basis van de routebeschrijvingen uit de gidsen) 'fietsroutes op maat' te laten vervaardigen naar elke gewenste bestemming in Nederland. Dit kan straks via de internetsite www.holland.com.

De gidsen (per deel met 12 kaarten in ritsmap) zijn verkrijgbaar voor f 34,90 (geniet) of f 39,90 (spiraalband) bij o.a. de boekhandel, ANWB en VVV-kantoren. Deel 1 en 2 samen kosten f 58,90 (geniet) of f 67,50 (spiraalband). Auteur van de gidsen is het Landelijk Fietsplatform. Buijten & Schipperheijn is de uitgever. Zij geeft ook de CD-rom uit (met 20 kaarten in ritsmap à f 65,-).