Vereniging FME-CWM

Nieuws
Persbericht
VERENIGING FME-CWM: CPB OPTIMISTISCH OVER METALEKTROSECTOR

Zoetermeer, 13 april 2001
Het Centraal Planbureau verwacht dat de omzet van de metalektro-industrie dit jaar met 3,9% zal groeien. Voor 2002 verwacht het CPB een groei van de omzet van 3,1%. Drs Arie Kraaijeveld, voorzitter van de Vereniging FME-CWM, noemt de groeiverwachtingen 'optimistisch'
'Wij moeten constateren dat het in de laatste weken de goede economische vooruitzichten snel minder worden. Een aantal bedrijven binnen in onze sector is al gedwongen te reorganiseren en arbeidsplaatsen te schrappen. Ook verplaatst een groot aantal bedrijven hun productie naar Oost-Europa vanwege de stijgende kosten in ons land.'
Op zich is de minder snelle groei van de metalektrosector niet rampzalig gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Maar toch baren een aantal oorzaken van de tragere groei grote zorgen. Bijvoorbeeld de lagere exportgroei.
Het CPB constateert dat sinds 1998 de exportgroei van de metalektro-industrie achterblijft bij de buitenlandse vraag naar Nederlandse producten. 'Onze sector lijdt marktverlies omdat onze exportprijzen sterker stijgen dan die van de buitenlandse concurrenten. Onze bedrijven kunnen niet te veel met hun prijzen zakken omdat hun marges al flink zijn teruggelopen. Voor de metaalproductenindustrie en de machinebouw geldt al dat nieuwe investeringen in gevaar komen omdat ze niet genoeg inkomsten hebben om die nieuwe investeringen te doen.' Het CPB maakt zich, net als de Vereniging FME-CWM, zorgen over de productiviteitsgroei met name in de metaalproductenindustrie en de machine-industrie. De productiviteitsgroei is hardnekkig laag en blijft rond de 1% hangen.
Met door de investeringen van de elektrotechnische industrie blijven de investeringen van de sector dit jaar en volgend jaar op peil, zo'n 10 miljard gulden. Maar het CPB sluit niet uit dat de kleinere marges voor de sector uiteindelijk een rem zullen zijn op de investeringen.