Stichting Wakker Dier

Persbericht - MANIFEST LANDBOUW 13 april 2001

Organisaties roepen op tot verantwoorde veehouderij!

Samen met een aantal maatschappelijke organisaties roept Wakker Dier op nú een start te maken met een nieuwe, verantwoorde veehouderij. In het vandaag gepresenteerde Manifest voor het houden van vee stellen zij dat het mond- en klauwzeer Nederland nogmaals met de neus op de feiten drukt: onze veeteelt is de beschaving voorbij. In het manifest wordt de regering opgeroepen snel een plan te maken voor een veeteelt, gericht op winst voor het milieu, dierenwelzijn, landschap en natuur, en perspectief voor de boeren. Dat betekent in één woord extensiveren. Het Manifest is ondertekend door onder andere de Vereniging Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en de Consumentenbond. Het Manifest voor het houden van vee schetst contouren van de nieuwe veeteelt in vijf punten. Er is nog plaats voor circa driekwart van het huidige aantal koeien en de helft van het aantal varkens en kippen. Daardoor neemt de milieuvervuiling af en kan bijzondere natuur blijven bestaan. Voorts krijgen de dieren meer ruimte en zij mogen weer naar buiten. Het veevoer bevat geen groeimiddelen.
Er moet ook meer biologische veeteelt komen. Deze sector van de veehouderij is te verkiezen vanwege dierenwelzijn en milieu.De productie wordt meer regionaal. Dat wil zeggen dat veevoerproductie, veeteelt, afzet van mest en verwerking van vlees en zuivel dichter bij elkaar wordt gebracht. Dat leidt tot minder gesleep met levende dieren, minder kans op de verspreiding van dierziekten en minder natuurschade in tropische landen waar nu veel van ons veevoer wordt geteeld. Belangrijk is een eerlijk inkomen voor de boeren. Landbouwsubsidies worden niet langer gericht op de kwantiteit, maar op de kwaliteit van de veeteelt. En de consument betaalt een eerlijke prijs voor kwaliteitsproducten.

De ondertekenaars zijn: Wakker Dier, Stichting Natuur en Milieu, Consumentenbond, De Dierenbescherming, Rathenau Instituut, Vereniging Milieudefensie, de 12 provinciale Milieufederaties, Waterpakt, Platform Biologica, Varkens in Nood, Jan Douwe van der Ploeg (hoogleraar Wageningen Universiteit)en Koos van Zomeren (schrijver).