PERSMEDEDELING ONDERWIJSBOND CNV

Zoetermeer,12 april 2001

In nummer 12 van Schooljournaal van zaterdag 14 april:


****Drie-en-zestig basisscholen in de gevarenzone. De Onderwijsinspectie deelt in het Onderwijsverslag van de komende week mee dat 63 basisscholen zich in de gevarenzone bevinden. Daarvan zijn er inmiddels 21 onder ge*ntensiveerd schooltoezicht, een soort onderwijskundige curatele, gesteld, aldus de hoofdinspecteur voor het primair onderwijs P. Stobbelaar. Van deze 21 scholen zijn er 18 aangemeld door de Rijksinspectie uit Haarlem, 2 door Leeuwarden en 2 door Zwolle. Stobbelaar zegt: ¡We plaatsen pas een school onder curatele als de condities niet de garantie geven op een goede verbetering. Maar we geven scholen nadrukkelijk de ruimte om met een plan van aanpak eerst zelf aan de slag te gaan.' Sluiten van een school is voor de hoofdinspecteur niet echt een optie. 'Nee, dat is een uiterste, dat is de afgelopen jaren maar weinig gebeurd.

****SP-Kamerlid Van Bommel vindt onderwijsacties ¡veel te lief¢ Het breed gedragen actieplan voor investeringen ter waarde van 12 miljard in het primair en voortgezet onderwijs, krijgt wel steun maar ook kritiek van de SP-parlementari*r. 'Ik vind de acties leuk, maar veel te lief. Het is niet twee voor twaalf maar vijf over! Truckers leggen voor een dubbeltje het hele land plat maar als het over de kennisinfrastructuur gaat houden we dit soort aardige acties. Waarom leggen wij niet eens iets plat in het onderwijs?¢ Van Bommel sluit in een nieuw breed-links kabinet deelname van zijn partij op voorhand niet uit. Maar hij stelt meteen een harde voorwaarde aan eventuele deelname aan zo¢n coalitie: ¡Wij doen natuurlijk alleen mee als er fors geld wordt uitgetrokken voor zorg en onderwijs.'

****Voor de wedstrijd ¡Ontwerp de toekomst van het onderwijs¢, uitgeschreven door het ministerie van OCenW, ontwierp een groep leraren van de Prinses Margrietschool in Zoetermeer een ingenieus plan. De ene helft van de leerlingen van 8 tot 2 uur naar school, de andere helft van 2 tot 8 uur. Klassen van hooguit vijftien leerlingen. Niet alleen leraren in de school, maar ook schoolassistenten, vakspecialisten, vrijetijdsdeskundigen, leerprocesplanners, facilitators en managers.

****Pabo-afgestudeerden raken gymbevoegdheid kwijt. ¡De gymlessen worden straks alleen nog gegeven door mensen die voor dit vak hebben gekozen. Er komen meer specialisten op de basisschool. Veel groepsleerkrachten nemen bewegingsonderwijs niet serieus. Bovendien zien zij een kind vaak maar een jaar, terwijl een vakleerkracht leerlingen jaren meemaakt.¢ De Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding (KLVO) toont zich, bij monde van Baukje Zandstra, positief over het schrappen van de bevoegdheid van pabo-afgestudeerden om bewegingsonderwijs te geven.
Voor nadere informatie: Kees van Kortenhof, gsm 06 53 20 47 36