Persbericht, 13 april 2001

'Geef de MKZ-boeren toekomst',
zaterdag om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 2

WIM KOK OPENT TV-ACTIE EN
ROEPT OP TOT STEUN AAN DE MKZ-BOEREN

Minister-president Kok opent zaterdagavond de tv-actie 'Geef de MKZ-boeren toekomst' en zal de kijkers oproepen, de door mond- en klauwzeer getroffen boeren te steunen.

Wim Kok signaleert dat door de crisis de toekomstdiscussie wordt aangezwengeld: "De MKZ-crisis raakt onze samenleving over de volle breedte, niet alleen in economische zin ook ethische vragen dringen zich op, ondermeer over de wijze van omgaan met dieren in onze landbouw. En discussies over duurzame landbouw komen in een stroomversnelling. Helaas wordt daarmee de huidige crisis niet ongedaan gemaakt. Het MKZ-virus moet met kracht worden bestreden. En tegelijkertijd zijn we ons ter dege bewust van het verdriet en de wanhoop van de boeren en hun families die door deze rampspoed zijn getroffen."

"De regering leeft intens met hen mee. Dit geldt evenzeer voor de leden van ons koninklijk huis. De getroffen boeren mogen niet in de steek worden gelaten. We hebben met elkaar de taak er toe bij te dragen dat er straks, na deze aangrijpende periode voor hen, voor hun gezinnen en voor de gemeenschappen waar ze deel van uitmaken weer zicht komt op een zinvolle toekomst. Ik spreek van harte de hoop uit dat u op deze avond daaraan een bijdrage zult willen leveren."

De uitzending is bedoeld om de door mond- en klauwzeer (MKZ) getroffen boeren moreel en financieel te steunen. Het programma bevat aangrijpende videoportretten van boerengezinnen uit het getroffen gebied, muzikale bijdragen van onder meer Normaal en Rowwen Hèze en een paneldiscussie over een duurzame landbouw in de toekomst. De discussie wordt geleid door oud-milieuminister Pieter Winsemius (panelleider). Bennie Jolink is commentator en Tineke Verburg doet de centrale presentatie van de twee uur durende tv-actie.

Uitzending op zaterdag 14 april bij de TROS
Nederland 2 - 20.30 uur
Het gironummer van de actie is 1404 ten name van de stichting 'Geef de MKZ-boeren toekomst' in Den Haag. Voor deze actie is het speciale telefoonnummer 0900-0030 (30 cent per minuut) beschikbaar dat mensen kunnen bellen voor bijdragen aan of vragen over de actie. Noot voor de redactie (