| De Vredessite / Nieuws 2001 |

Tentoonstelling Onderdrukking en Bevrijding over dienstweigeraars en deserteurs in Nazi Duitsland

P E R S B E R I C H T

Museum voor Vrede en Geweldloosheid

17 april t/m 17 juni in Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum, Heerenveen

Ze zeiden 'nee'!
Hun aantal was niet groot, hun moed des te groter

Van 15 april t/m 17 juni 2001 organiseert het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum in Heerenveen een expositie over dienstweigeraars en deserteurs in het Derde Rijk. Moedige mensen die in zeer moeilijke omstandigheden 'nee' zeiden tegen oorlog en geweld.

De laatste brief

In 1989 begon het Anti Kriegsmuseum Berlijn Brandenburg met een moeizame speurtocht naar de vergeten geschiedenis van dienstweigeraars en deserteurs ten tijde van het Derde rijk. Uit vergeelde familie- albums stelde het museum een beklemmende expositie samen van die Duitsers die niet mee wensten te werken aan Hitlers vernietigingsmachine. Jonge mensen die om principiele redenen weigerden dienst te nemen of soldaten die executies van onschuldige slachtoffers afwezen en deze humane houding met de dood moesten bekopen.
Op de tentoonstelling zijn hun (laatste) brieven te lezen, aangevuld met foto's en teksten van onder andere Heinrich Boll, zelf een deserteur. Het was voor het Berlijnse museum vaak zeer lastig dit materiaal te bemachtigen, omdat veel mensen er liever niet aan herinnerd wilden worden, dat er een familielid als dienstweigeraar of deserteur was terechtgesteld. Ter gelegenheid van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog is de tentoonstelling 'Onderdrukking en Bevrijding' te zien in Heerenveen, in het museum dat gewijd is aan Ferdinand Domela Nieuwenhuis, pacifist en oprichter van de IAMV (Internationale Anti Militaristische Vereniging). De Duitse tentoonstelling is naar Nederland gehaald door de Stichting Anti Oorlogs Museum, een initiatief van enkele Nederlandse vredesorganisaties, die zich toelegt op het organiseren van reizende exposities over thema's als vrede en geweldloosheid.
De expositie 'Onderdrukking en Bevrijding' wordt op zaterdag 14 april 2001 om 14:30 uur geopend door drs. P.M.M. de Jonge, burgemeester van Heerenveen.
Diverse schoolklassen (HAVO/VWO etc.) zullen langs deze, nogal 'heavy' tentoonstelling worden begeleid in het kader van vredesopvoeding.
Bij de tentoonstelling is voor f 7,- het boek 'Duitse dienstweigeraars tijdens WO-II' te koop, geschreven door Norbert Haase.
De tentoonstellingsbrochure 'Onderdrukking en Bevrijding' (a f.1,-) is een vertaling van de Duitse teksten en werd samengesteld op verzoek van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.

Adres en openingstijden van de expositie

Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum
Minckelersstraat 11 (De Heerenveense School) Heerenveen
di t/m vr 11:00-17:00
za en zo 13:00-17:00



Noten voor de pers


* Voor algemene informatie kunt u terecht bij

Museum voor Vrede en Geweldloosheid
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam
tel/fax 020-6681868 (di en wo)
Hein van der Kroon, 020-6273005


* Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum
Ad Geerdink, directeur, 0513-623408


* De website van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid is: www.vredesmuseum.nl