Politiebericht Groningen: Diverse 14-04-2001
Persberichten Regiopolitie Groningen
Zaterdag 14 april 2001

Dagelijkse berichten

Groningen: alcoholgebruik
Op diverse plaatsen in de provincie werden vrijdagavond en nacht alcoholcontroles gehouden. Tientallen bestuurders moesten deelnemen aan een blaastest. Op de Stuurhut in Groningen kreeg een 34-jarige man uit de stad een proces verbaal. Hij reed op zijn bromfiets met iets meer dan 1.5 promille alcohol in zijn bloed. Een 36-jarige Groninger kreeg op de Stadsweg een bekeuring voor het rijden onder invloed. Hij weigerde echter een blaastest en moest daarom een bloedproef ondergaan. Op de Paterswoldseweg kreeg een 33-jarige man uit Drachten een bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs. Bij een blaastest haalde hij net de 0.5 promille niet, zodat hij zonder alcohol proces verbaal, maar ook zonder auto de deur van het bureau weer uitging. Op de Weg der Verenigde Naties kreeg een 37-jarige man uit Drachten wel een bekeuring voor het rijden onder invloed. Hij bleek 0.9 promille in zijn bloed te hebben. In Stadskanaal kreeg een 25-jarige man uit Slochteren een bekeuring voor het rijden met 0.5 promille in zijn bloed. Ook in Hoogezand moesten meerdere bestuurders een blaastest afleggen. Hierna mochten allen verder rijden.

Groningen: bloemetjes markt
De Bloemenmarkt in de stad is bijzonder goed verlopen. Naar schatting van de politie kwamen ongeveer 80.000 bezoekers naar de stad. In de loop van de dag werd door drie bezoekers aangifte gedaan van diefstal van de portemonnee. Ook werden diverse verloren goederen bij de politiecaravan aan de Vismarkt gebracht. Door de politie en de stadswachten werd gedurende de gehele dag met ruim 40 man toezicht gehouden in de stad en op de toegangswegen.

Groningen: belediging en belemmering
Op de Muurstraat heeft de politie vrijdagavond een 45-jarige Groninger en zijn 20-jarige zoon aangehouden. De 45-jarige stadjer parkeerde zijn voertuig zodanig dat daardoor het overige verkeer geen doorgang meer had. Toen agenten een opmerking daarover maakten en de bestuurder vroegen zijn auto te verplaatsen kregen zij het nodige naar hun hoofd geslingerd. Vervolgens begon de 20-jarige zoon tegen de politieauto te slaan en ook hij maakte beledigende opmerkingen naar de politieagenten. Hierop werden beiden voor verhoor en een proces verbaal meegenomen naar het bureau. Na verhoor zijn de mannen heengezonden.

Groningen: diefstal fietswielen
Een 36-jarige stadjer trachtte vrijdagavond op de Moesstraat twee wielen uit een fiets weg te nemen. Getuigen zagen dit en trachtte de man tegen te houden. Toen de inmiddels gewaarschuwde politie aankwam konden de getuigen de verdachte aan de agenten overdragen. Aan het bureau bleek dat de verdachte ook nog in het bezit was van een verboden mes. Na verhoor is de man heengezonden met achterlating van het mes.

Groningen: inbreker betrapt
Bij een woning aan de Paramaribostraat werd vrijdagavond een 19-jarige man zonder vaste woonplaats betrapt toen hij een woning was binnengedrongen. Toen de bewoners kwamen thuis kwamen zagen zij dat de verdachte via de achterzijde van de woning naar binnen was geklommen. Hij bleek een raam van een slaapkamer te hebben opgebroken. De bewoners zagen kans de man te overmeesteren en over te dragen aan de politie. Achter de woning werden enkele goederen uit het huis aangetroffen. De verdachte is ingesloten.

Groningen: Alcomobilist veroorzaakt ongeval
Vrijdagnacht heeft een 33-jarige man uit Groningen een ongeval veroorzaakt op de kruising van de Maagdenbrug, de W.A. Scholtenstraat en de Turfsingel. De man reed volgens hem door een oranje verkeerslicht vanuit de Turfsingel en knalde op de taxi van een 28-jarige Groningen die uit de W.A. Scholtenstraat kwam en met groen licht het kruispunt wilde oversteken. De veroorzaker bleek te veel gedronken te hebben om te mogen rijden, hij is voor onderzoek meegenomen naar het ziekenhuis, waar een bloedproef van hem is afgenomen.

Holwierde / Delfzijl: snelheidscontrole
Vrijdagmiddag heeft de politie snelheidscontroles gehouden in Holwierde en Delfzijl waarbij 1950 bestuurders werden gecontroleerd. Op de Hoofdweg in Holwierde werden 29 van de 610 bestuurders gefotografeerd. De hoogste snelheid was 78 km/u. terwijl daar 50 is toegestaan. Op de N360 in Delfzijl waar een maximumsnelheid geldt van 80 km/u. was de hoogste snelheid gistermiddag 100 km/u. De bestuurder krijgt evenals de 40 overige overtreders in Delfzijl binnenkort thuis bericht over de gevolgen.

Muntendam: vier mannen aangehouden
Vrijdagnacht heeft de politie op de Nieuweweg een viertal mannen (twee mannen van 18 en 22 jaar uit Muntendam, een 18-jarige Veendammer en een 17-jarige uit Wildervank) aangehouden, omdat zij voortdurend lawaaioverlast veroorzaakten voor een uitgaansgelegenheid. Enkelen van hen hebben een lokaalverbod en kregen daarom geen toegang. Hun ongenoegen lieten ze vervolgens hoorbaar blijken. Dit mondde uit in baldadigheid door met een regenpijp op het wegdek te slaan, waarbij veel lawaai werd gemaakt. Daarop werden de vier aangehouden. De vier zijn met een bekeuring voor baldadigheid heen gezonden. Twee kregen tevens een bekeuring voor openbare dronkenschap.

Winschoten: vernieling
Vrijdagnacht heeft de politie een 17-jarige man uit Winschoten aangehouden op de Venne voor vernieling. De politie kreeg een melding dat er jongelui bezig waren met een auto op de Venne. Daar werd de jongeren inderdaad aangetroffen. De 17-jarige verklaarde over een auto te hebben gelopen en werd aangehouden. Hij is na verhoor heengezonden.

Inlichtingen, afdeling Communicatie 0900 -8844