Politiebericht Friesland: Friesland 14-04-2001 Politieberichten van 13/4 (13.00 uur) t/m 14/4 (13.00 uur)

Metslawier: geen legitimatie
Vrijdag omstreeks 11.10 uur werd op de Humaldawei een man gecontroleerd, die zich niet kon of wilde legitimeren. In verband met MKZ was het gebied afgesloten. De bewoners die het gebied in wilden waren verplicht om zich te legitimeren. Toen de man, een 50-jarige inwoner van Morra, geen legitimatie kon tonen, werd hij door de dienstdoende agenten tegengehouden. Dit nam de man niet. Hij sprong over een sloot en probeerde op die manier het gebied binnen te komen. De man werd aangehouden. Bij zijn aanhouding pleegde hij verzet. De man werd overgebracht naar het bureau en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Drachten: schietpartij
Vrijdag omstreeks 16.15 uur kwam op het bureau Drachten een melding binnen dat op het woonwagenkamp aan de Baalder een schietpartij zou hebben plaatsgevonden, waarbij een gewonde was gevallen. De schutter (verdachte) was gevlucht. Ter plaatse werd in een woonwagen het slachtoffer, een 29-jarige inwoner van Drachten, aangetroffen. De man had verwondingen aan zijn been en rug. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten en aldaar bleek dat hij een schotwond had opgelopen aan zijn been en dat hij twee steekwonden had in zijn bil en rug. Het slachtoffer verkeert buiten levensgevaar en werd in het ziekenhuis opgenomen. De man kon nog niet worden gehoord. De verdachte, een 30-jarige inwoner van Drachten, vluchtte na de schietpartij en meldde zich omstreeks 16.30 uur met zijn auto aan het bureau. In de auto werd het vuurwapen aangetroffen, Het vuurwapen, een pistool, werd in beslag genomen. De verdachte had dit wapen illegaal voorhanden. De verdachte werd aangehouden en ingesloten. Aan de schietpartij is een ruzie voorafgegaan. De verdachte liep vanmiddag, volgens zijn zeggen, over het kamp, toen het slachtoffer met de auto op hem inreed. Hierop heeft de verdachte het pistool gepakt en verschillende schoten op de auto van het slachtoffer afgevuurd. Het slachtoffer en de getuigen zijn nog niet gehoord en op dit moment heeft de recherche nog geen compleet beeld van wat zich op het kamp precies heeft afgespeeld. De auto van het slachtoffer kwam iets verderop tegen een woonwagen tot stilstand. Afgelopen woensdag was ertussen beide mannen ook al onenigheid geweest. De verdachte van nu was toen slachtoffer en het slachtoffer van nu was toen verdachte. Het betrof hier een mishandeling met een honkbalknuppel. Zie ook de politieberichten van 11/4 (13.00 uur) t/m 12/4 (07.00 uur)

Leeuwarden: winkeldiefstal
Vrijdag omstreeks 16.15 uur werd bij de winkel aan de Centrale een winkeldiefstal gepleegd. Door het personeel werd gezien dat twee mannen zich verdacht gedroegen op de witgoedafdeling en dat één van de mannen iets verborg in een aldaar staande magnetron. Hierop liep deze verdachte naar de uitgang, alwaar hij werd aangehouden. Het bleek dat de verdachte, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden, een videocamera, had weggenomen en de verpakking in de magnetron had gestopt. Hij had de camera onder zijn overhemd verborgen en toen hij betrapt werd, gooide hij de camera, op de grond. De verdachte pleegde bij zijn aanhouding verzet en hij mishandelde een medewerker van de winkel. Deze medewerker, een 27-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan van mishandeling. De eigenaar van de winkel, een 40-jarige inwoner van Irnsum, heeft aangifte gedaan van winkeldiefstal. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt De tweede verdachte kon in het tumult ontkomen.

Wolvega: onder invloed
Vrijdag omstreeks 19.30 uur werd op de Stationsweg een bestuurder van een bestelauto gecontroleerd. De bestuurder, een 41-jarige inwoner van Noordwolde, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 430 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 4 uur.

Joure: te zwaar
Vrijdag omstreeks 15.50 uur werd op de Rijksweg A7 onder Joure een bestuurder van een bestelauto gecontroleerd. Achter de bestelauto was een aanhangwagen gekoppeld met daarop een boot. De bestelauto mocht in totaal 3500 kilogram trekken. Bij weging bleek de aanhangwagen 4590 kilogram te zijn. De bestuurder, een 48-jarige inwoner van Joure, kreeg een bekeuring van f 740.-

Joure: diefstal fietswiel
Vrijdag omstreeks 21.10 uur zag een getuige, een 38-jarige inwoner van Joure, dat een man een fietswiel wegnam van een fiets, die geparkeerd stond bij de bushalte aan de Geert Knolwei. De getuige waarschuwde de politie, waarop de verdachte, een 29-jarige inwoner van Joure, op heterdaad kon worden aangehouden. De verdachte wilde het fietswiel voor zijn eigen fiets gebruiken. De eigenaar van de fiets, een 21-jarige inwoner van Joure, heeft aangifte gedaan.

Joure: onder invloed
Vrijdag omstreeks 23.05 uur werd op de Rijksweg A6 onder Joure een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van Lemmer, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 475 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 4 uur.

Leeuwarden: onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.10 uur werd op het Oldehoofsterkerkhof een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 36-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 315 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Kollumerpomp: onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.05 uur werd op de Foijingaweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 36-jarige inwoner van Warfstermolen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 510 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 5 uur.

Lemmer: vechtpartij
Zaterdag omstreeks 01.35 uur werd een 17-jarige inwoner van Lemmer uit een horecagelegenheid aan de Nieuwburen gezet omdat hij zich lastig gedroeg en zich schuldig had gemaakt aan een vechtpartij. Door de uitsmijter, een 39-jarige inwoner van Lemmer, werd hij naar buiten gebracht. Hij was het hier niet mee eens en keerde zich tegen de uitsmijter. Ook een bezoeker, verdere gegevens niet bekend, kreeg een klap van de jongeman. De jongeman werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt ter zake mishandeling.

Harlingen: onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.20 uur werd op de Oude Turfkade een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Harlingen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 565 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 6 uur.

Leeuwarden; onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.10 uur werd op de Vegelingstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 56-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 485 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 5 uur. Aan het bureau bleek tevens dat hij niet in het bezit was van een rijbewijs en dat hij nog een ontzegging van de rijbevoegdheid had. Ook voor deze overtredingen kreeg de bestuurder een bekeuring.

Harlingen: openbare dronkenschap
Zaterdag omstreeks 02.30 uur werden op de Voorstraat een viertal jongeren aangehouden ter zake openbare dronkenschap en het veroorzaken van overlast. De groep jongens, 2 x 18 en 2 x 17 jaar, allen uit Harlingen waren reeds gewaarschuwd, doch toen zij niet wilden luisteren en zij tegen verschillende deuren trapten en luid schreeuwend over straat liepen, werden zij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de jongens is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: onder invloed
Zaterdag omstreeks 05.20 uur werd op de Jan van Scorelstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder reed slingerend over de weg. Bij controle bleek dat de man, een 19-jarige inwoner van Dronrijp, gedronken had. Aan het bureau blies de jongeman 465 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 4 uur. Tevens bleek dat zijn auto twee gladde banden had. Ook hiervoor kreeg hij een bekeuring.

Sneek: opstootje
Zaterdag omstreeks 03.00 uur vond op straat voor een horecagelegenheid aan de Wijde Noorderhorne een opstootje plaats, waarbij verschillende personen waren betrokken. Niemand van de betrokkenen wilde aangifte doen. Een 30-jarige inwoner van Marssum liep een bebloede onderlip op. Ook hij wenste geen aangifte te doen. De partijen gescheiden en daarna geen klachten meer ontvangen.

Terhorne: caravanbrand
Zaterdag omstreeks 04.00 uur brak brand uit in een toercaravan op de strandcamping. Hoe de brand in de toercaravan is ontstaan, is niet duidelijk. De brand sloeg over van de toercaravan naar de stacaravan. De brandweer heeft het vuur geblust, doch kon niet voorkomen dat beide caravans uitbranden. De caravans waren eigendom van een 50-jarige inwoner van Groningen. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Bureau Voorlichting en PR: 058 - 880 8272