| De Vredessite / Nieuws 2001 |

Activisten dringen NAVO hoofdkwartier binnen

Vanavond wake bij poort AFNORTH

PERSBERICHT
Heerlen, 15 april 2001 - Gisteravond en vannacht wisten diverse groepen vredesactivisten van het Paasvredesaktiekamp op het zwaarbewaakte AFNORTH-terrein binnen te dringen. Sommigen wisten zelfs een belangrijk gebouw binnen te komen, op zoek naar gegevens over kernwapens en andere onderwerpen die vallen onder commandos van de AFNORTH. Anderen hebben weer militaire NAVO-voertuigen onklaar kunnen maken.
Er vinden tevens de nodige prikakties plaats, waar de MPs (Military Police, de bewakers van het NAVO-terrein) en de marechaussee nogal agressief op reageren.
Vanavond, de vooravond van de paasmars, zal er van 22.00u tot 24.00u een (paas)vredeswake zijn bij de hoofdpoort van de AFNORTH, het militair commando van de NAVO. Vanaf deze hoofdpoort zullen de aktivisten van het paasaktiekamp, samen met de paashaas, een omsingeling maken van het NAVO terrein, door er omheen te wandelen. Ze willen dat er een einde komt aan de oorlogsvoorbereidingen van de NAVO.
Ook gisteren overdag vonden er de nodige kleine prikakties plaats. De NAVO laat daarbij wel heel duidelijk merken niet gediend te zijn van al die antimilitaristische aandacht. Waarbij bijna afgevraagd kan worden of zij de vrijheid van meningsuiting nog wel kunnen respecteren. Zo zijn de aktivisten die zaterdag in alle vroegte een leegstaand pand hadden gekraakt (op het terrein van de AFNORTH) illegaal en met grof geweld ontruimd door de MPs samen met de marechaussee. Zij wilden het pand omdopen tot vredesburo van Brunssum, waar de NAVO zijn wapens zou kunnen inleveren. Die middag hebben vredesaktivisten pogingen gedaan om met krijt leuzen te schrijven voor de ingang van de AFNORTH. Ook dit werd niet zo gewaardeerd. De NAVO-brandweer werd erbij gehaald om de leuzen onmiddellijk weg te spuiten en bewakingspersoneel uitte nogal bedreigende taal richting aktivisten. Verschillende keren heeft de marechaussee gedreigd mensen te arresteren, terwijl ze niks strafbaars deden. In totaal zijn tot nu toe gedurende het aktiekamp negen arrestaties gevallen, waarbij de meeste een bekeuring wegens het bevinden op verboden terrein. Vandaag, komende nacht en morgen zullen de diverse prikakties voortgezet worden. Dinsdag is de laatste dag van het aktiekamp en morgen zal om 12.30u de paasmars beginnen, bij het NS-station van Heerlen.