Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Paaspuzzel voor de spelregel liefhebbers

In het op 14 april gehouden COGAS toernooi in Almelo kwam de wedstrijdleider in actie bij een niet triviaal ``conflict'' over de spelregels. In ronde 7 speelden Frank Kroeze en Jan van der Veen aan het eerste bord. De vele toeschouwers werden gegrepen door een zinderende slotfase waarin Van der Veen nauwelijks nog tijd had, maar wel een dame meer. Van der Veen voerde Db7 mat uit en Kroeze riep vlag. De dame zweefde boven het matveld.

Na enige discussie besloten de spelers het punt te delen. De wedstrijdleider greep echter, op verzoek van een speler die ook nog kans had op de eerste prijs van fl. 1000 in, en besliste na alle partijen te hebben gehoord dat Van der Veen de partij had gewonnen.

Het discussiepunt in dit soort gevallen is dat mat een bijzondere zet is, bij mat is de partij afgelopen en de klok speelt dan geen rol meer. De puzzel bestaat dus uit twee delen: (a) Is de uitspraak van de wedstrijdleider correct?; en (b) Kan de wedstrijdleider een onderling overeengekomen remise in dit soort gevallen nietig verklaren.

Frank Kroeze won het toernooi door in de 8e ronde favoriet Igor Glek eenvoudig van het bord te zetten. Hij scoorde 7½ uit 9; Andrei Orlov en Daniel Fridman behaalden evenveel punten.