Lelystad 15 april 2001

Open brief aan bestuurders van stichtingen en andere beheerders van vermogens ooit door boeren bijeengebracht.

Geachte dames en heren,
De afgelopen maand zijn in Nederland een groot aantal boerengezinnen in zowel emotioneel als financieel zwaar weer terechtgekomen vanwege de MKZ- situatie.

Op zaterdagavond 14 april was de start van een inzamelingsactie onder naam van; " Geef de MKZ-boeren toekomst".

Het is ronduit hartverwarmend om te zien dat zoveel individuen alsmede groepen van mensen en/of ondernemingen een bijdrage hebben gedaan die ten goede moet komen aan de getroffen collega's.

Van schoolkinderen tot internationale ondernemingen en collega's die een kalf koe of vaars doneren.

Allemaal bij elkaar zal er een respectabel bedrag worden bijeengebracht door veel goedwillende jong en oud groot en klein.

Nu weet ik vanuit mijn bestuurlijke verleden dat er in de landbouwsector op een aantal plaatsen fondsen zijn met een breed oogmerk. Fondsen die zijn ontstaan door verkoop van verzekeringsmaatschappijen, accountantskantoren, proefboerderijen, of vermogens die overgebleven zijn bij opheffing van organisaties die in de landbouw werkzaam waren.

Naar mijn inschatting praten we dan alles bij elkaar opgeteld over een bedrag van minstens enige honderden miljoenen zoniet een klein miljard wat op allerlei plaatsen in veilig beheer is bij verantwoordelijke partijen.

Nu wij als landbouw zo een indringend beroep hebben gedaan op collega's en op de rest van de samenleving roep ik u op om vanuit die vermogens een gebaar te doen richting getroffen veehouders in de vorm van een bijdrage ter grootte van minimaal tien procent van het totaal beheerde vermogen.

Het "Fonds Diergezondheidszorg" door ondergetekende bedacht en mede ingevoerd, is gebaseerd op onderlinge solidariteit.

Echter gezien de impact van de huidige crisis, en de gevolgen van de noodzakelijke harde maatregelen, zijn van dien aard dat het Fonds Diergezondheidszorg te kort zal schieten in het ledigen van de ontstane nood.

Bij deze doe ik met klem een dringend beroep op al die bestuurders die op enige wijze betrokken zijn bij het beheer van fondsen/middelen om op een zo kort mogelijke termijn tien procent van het vermogen ter beschikking te stellen.

Het zou vreemd zijn als de maatschappij een gebaar maakt van grote klasse en de sector zelf dergelijke vermogens onaangetast laat.

De noodzaak om de getroffenen zo snel mogelijk weer perspectief te bieden is groot. Tevens de verplichting aan collega's en samenleving om vanuit het ooit door boeren en boerinnen bijeengebrachte vermogen ook een forse bijdrage te leveren om het ontstane leed te verzachten.

Steek uw nek uit en doe het.
Niemand die het u kwalijk nemen zal.
Wel velen binnen en buiten de sector die het uitblijven van een dergelijk gebaar nooit zullen begrijpen.

Hoogachtend,

J.C.P. Vogelaar
Jan Cees Vogelaar
e-mail jcpvogel@euronet.nl
Fonds Diergezondheidszorg