Politiebericht Friesland: Friesland 15-04-2001 Politieberichten van 14/4 (13.00 uur) t/m 15/4 (13.00 uur)

Lemmer: diefstal auto
Zaterdag tussen 14.30 en 15.00 uur werd vanaf de parkeerplaats voor de supermarkt aan de Vissersburen een personenauto weggenomen. De eigenaar tevens bestuurder, een 53-jarige inwoner van Lemmer, had zijn auto aldaar geparkeerd. Hij had de sleutels in het contactslot laten zitten. Toen hij terugkwam, bleek zijn auto, een Opel Kadett, rood van kleur, voorzien van het kenteken RB-47-YP ter zijn verdwenen De man heeft aangifte gedaan.

Sneek: inbraak auto
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Suffridusstraat. Het rechter voorportier werd opengebroken. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 25-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: woning inbraak
Zaterdag tussen 15.45 en 16.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Barent Fockesstraat. Via vernieling van een bovenlicht, kwam men de woning binnen. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden een videorecorder met afstandsbediening, 100 cd`s en sieraden weggenomen. De bewoner, een 34-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbrekers aangehouden
Zaterdag omstreeks 18.40 uur kwam er een melding binnen dat men probeerde in te breken bij een school aan de J.H. Knoopstraat. Toen de agenten ter plaatse kwamen, zagen zij dat de verdachten, te weten een 28-jarige inwoner en een 30-jarige inwoonster, beiden uit Leeuwarden, bezig waren met het openbreken van de toegangsdeur. De beide verdachten werden daarop direct aangehouden en overgebracht naar het bureau. Bij de school werd niets weggenomen. De beide verdachten zijn ingesloten.

Lemmer: schoorsteenbrand
Zaterdag omstreeks 15.40 uur kwam er een melding binnen van een schoorsteenbrand aan de Straatweg. Toen men de houtkachel aanstak bleek dat in het rookkanaal een nest was gebouwd. Door de hitte vatte dit nest vlam. De bewoner, een 48-jarige inwoner van Lemmer, waarschuwde de brandweer, die het vuur heeft geblust en daarna de schoorsteen voor alle zekerheid nog meer even heeft geveegd.

Burdaard: onder invloed
Zaterdag omstreeks 20.10 uur werd op de Kolkhuisterweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 37-jarige inwoner van Gytsjerk, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 930 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 11 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Bolsward: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 16.20 uur vond op het Plantsoen een aanrijding plaats tussen een fiets en een personenauto. De fietsster, een 44-jarige inwoonster van Bolsward, reed met een opengeklapt regenscherm over de Polle en wilde richting Bagijnestraat. Zij moest daarbij het Plantsoen oversteken en zag toen een personenauto, bestuurd door een 52-jarige inwoner van Bolsward, over het hoofd. De fietsster werd door de personenauto geschept. Zij werd met beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek en moest geopereerd worden.

Joure: aanrijding met lichtgewonde
Zaterdag omstreeks 19.35 uur vond op de Rijksweg A 7 onder Joure een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 33-jarige inwoner van Nunspeet, verloor door aquaplaning de macht over het stuur, kwam in een slip terecht en ging vervolgens een aantal malen over de kop. De bestuurder en de inzittende, een 33-jarige vrouw eveneens uit Nunspeet, raakten licht gewond. Zij klaagden over nekpijn en zijn voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Toen de politie deze aanrijding aan het afhandelen was, gebeurde er op nagenoeg dezelfde plaats nog een aanrijding tussen twee personenauto`s. Bij deze aanrijding was alleen materiele schade.

Leeuwarden: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 22.10 uur vond op de oostelijke rijbaan van de Drachtsterweg een aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een 27-jarige inwoner van Bolsward, reed met zijn auto tegen een voor hem rijdende auto, die bestuurd werd door een 52-jarige inwoner van Leeuwarden. Door deze aanrijding sloeg de auto van de Leeuwarder een aantal malen over de kop en kwam in der sloot naast de weg tot stilstand. De auto van de Bolswarder raakte in een slip en kwam op de andere weghelft in de berm en half in de sloot terecht. Na de aanrijding keek de Bolswarder even wat hij had veroorzaakt en is toen weggelopen. De inwoner uit Leeuwarden had zijn 79-jarige moeder bij hem in de auto. De bestuurder en zijn moeder werden door een passant, een inwoner uit Leeuwarden (geen leeftijd bekend) uit de auto gehaald en zijn per ambulance overgebracht naar het MCL-Zuid. De veroorzaker kon even later in Goutum worden aangehouden. De man bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 760 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 9 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Drogeham: aanrijding met drank
Zaterdag omstreeks 21.45 uur vond op de Buorren een aanrijding plaats tussen een personenauto en een geparkeerde auto. De bestuurder van een personenauto, een 48-jarige inwoner van Harkema, zag een geparkeerd staande auto over het hoofd en botste in volle vaart tegen deze auto aan, waarna deze door de klap tegen zijn voorligger botste. De geparkeerde auto`s waren van inwoners uit Drogeham en liepen aanzienlijke schade op. De auto van de veroorzaker werd totaal vernield. De bestuurder liep een hoofdwond op en klaagde over pijn in zijn nek. De man werd overgebracht naar het bureau in Drachten. Daar de man gedronken had, werd van hem in het ziekenhuis een bloedproef afgenomen.

Joure: onder invloed
Zaterdag omstreeks 23.30 uur werd op de Tolhuswei een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Den Helder, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 485 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 5 uur. Tevens bleek dat de bromfiets waarop de man reed, niet was verzekerd. De bromfiets werd aan het bureau gestald en ook hiervoor kreeg hij een bekeuring.

Leeuwarden; onder invloed
Zondag omstreeks 00.35 uur werd op het Wilhelminaplein een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 435 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 4 uur.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 01.50 uur werd op de Dirk Zeperweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 33-jarige inwoner van Leeuwarden saboteerde op straat de blaastest. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aan het bureau weigerde de man zijn medewerking bij de ademanalyse. De bestuurder kreeg een proces-verbaal ter zake weigering en hij kreeg een rijverbod voor 24 uur. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Buitenpost: onder invloed
Zondag omstreeks 02.10 uur werd op de Lutkepost een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Marum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 295 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Sneek: belediging
Zondag omstreeks 02.25 uur beledigde een 22-jarige inwoner van Sneek op de Markstraat patrouillerende agenten. Ook schold hij de agenten uit. Toen deze de man wilden aanhouden, ging hij er vandoor. Even later werd de verdachte aangetroffen in de Wijde Burgstraat, waar hij een vrouw bedreigde. Hier kon de verdachte worden aangehouden. Bij zijn aanhouding pleegde de man verzet. De man werd overgebracht naar het bureau en werd ingesloten.

Berlikum: XCT-pillen
Zondag omstreeks 02.30 uur werd een 23-jarige inwoner van Holwerd aangehouden ter zake handel in XCT-pillen. De man werd door portiers van een disco aan het Hemmemaplein betrapt. De portiers hebben de man daarop overgedragen aan de politie. Bij de man werden in totaal 31 pillen aangetroffen. Deze pillen zijn in beslag genomen. De man werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Wolvega: vernieling ruit
Zondag omstreeks 04.14 uur werd bij een shoarmazaak aan de Pastorielaan een ruit vernield. De verdachte, een 18-jarige inwoner van Wolvega, kon ter plaatse worden aangehouden. De jongeman had in de shoarmazaak ruzie gekregen en was de zaak uitgezet. Toen hij buiten stond, was hij kwaad geworden en had een ruit naast de toegangsdeur ingetrapt. De jongen werd overgebracht naar het bureau. Na het opmaken van een proces-verbaal werd de jongeman weer in vrijheid gesteld.

Buitenpost: onder invloed
Zondag omstreeks 04.35 uur werd op de Lutkepost een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 42-jarige inwoner van Surhuisterveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 600 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 6 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 05.15 uur werd op de Essenstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Heerenveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 320 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Surhuisterveen: brand woning
Zondag omstreeks 04.30 uur werd brand gemeld in een leegstaande woning aan de Ketting. Toen de brandweer ter plaatse kwam, stond de woning reeds in lichterlaaie. De brandweer heeft het vuur geblust. De woning ging geheel verloren. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Hoe de brand is ontstaan, is niet duidelijk. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Baaium: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 05.00 uur vond op de Hasthemerwei een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 18-jarige inwoner van IJlst, zag een bocht in de weg over het hoofd en kwam vervolgens in de sloot naast de weg tot stilstand. Een inzittende, een 19-jarige inwoner van Sneek, raakte gewond aan zijn hoofd en werd overgebracht naar het MCL-Zuid. De auto werd totaal vernield.

Dearsum: aanrijding met drank
Zondag omstreeks 06.55 uur vond op de Snitserdyk een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 33-jarige inwoner van IJlst, raakte met de wielen van zijn auto in de berm en verloor daarna de macht over het stuur en botste tegen een boom. De bestuurder raakte niet gewond, wel bleek dat hij gedronken had. De man werd overgebracht naar het bureau en aldaar blies hij 440 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 4 uur.

Heerenveen: vernieling autoruiten
Van zaterdag op zondag werden in de omgeving van de Sieger van de Laanstraat, de Eeltje Halbertsmastraat en de Van Lidtstraat van in totaal 13 auto`s de ruiten vernield. De meeste ruiten waren ingegooid c.q. ingetrapt. De eigenaren van de auto`s hebben aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt eventuele getuigen om zich te melden.

Bureau Voorlichting en PR: 058 - 880 8272