Amnesty International

Persbericht Amsterdam, 17-04-2001

Myanmar
Amnesty International publiceert voor de eerste keer een lijst van politieke gevangenen in Myanmar

Amnesty International publiceert vandaag voor de eerste keer een lijst van politieke gevangenen in Myanmar. Op dit moment zijn er in dit land 1850 politieke gevangenen; de vandaag gepubliceerde lijst bevat details over 458 van hen. Met het publiceren van deze lijst vraagt Amnesty International regeringen en investeerders om druk uit te oefenen op de regering van Myanmar om een einde te maken aan de voortdurende mensenrechtenschendingen in het land.

U Win Tin vierde zijn 71e verjaardag in de Insein gevangenis, waar hij al bijna 12 jaar wordt vastgehouden. Hij is journalist, schrijver en prominent lid van de Nationale Liga voor Democratie (NLD). In juli 1989 werd hij opgepakt en tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld. In 1992 werd zijn straf met 10 jaar verlengd op verdenking van opruiend en staatsvijandig gedrag. In 1996 werd zijn straf met 7 jaar verlengd, ditmaal op verdenking van het uit de gevangenis smokkelen van een brief aan de Verenigde Naties waarin hij over de slechte gevangenisomstandigheden schreef. U Win Tin verkeert in een slechte gezondheid.

U Win Tin is een van de 485 gevangenen die voorkomt op de lijst. Onder de politieke gevangenen bevinden zich studenten, politici, doktoren, boeren, leraren, journalisten, schrijvers, advocaten en huisvrouwen. Zij zitten in de gevangenis vanwege deelname aan vreedzame demonstraties, het bezitten en verspreiden van ongecensureerde pamfletten of videos, het ondernemen van gerechtelijke stappen tegen mensenrechtenschendingen of vanwege het spreken met buitenlandse journalisten. Sommigen zijn veroordeeld wegens het dragen van gele kleren dragen (geel is de kleur van de oppositiebeweging NLD).

Amnesty International roept de regering van Myanmar op om iedereen die gevangen zit wegens het vreedzaam gebruik van het recht op vrije meningsuiting of vergadering, onmiddellijk en zonder voorwaarden vrij te laten, om de gevangenisomstandigheden te verbeteren en om op te houden met martelen.

De internationale gemeenschap moet hier in al haar contacten met de regering van Myanmar regering op aandringen. Buitenlandse investeerders hebben een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun activiteiten niet bijdragen aan mensenrechtenschendingen en dienen zich in te zetten voor de vrijlating van politieke gevangenen.

Achtergrond

Sinds maart 1988 zitten duizenden politieke gevangenen vast na de demonstraties die opriepen de 26-jarige militaire dictatuur te beëindigen. In 1990 won de NLD van Daw Aung San Suu Kyi de verkiezingen, maar de militaire regering bleef aan de macht. Pogingen van de NLD en andere groepen tot democratisering worden de kop ingedrukt.

In Myanmar zitten duizenden politieke gevangenen vast in doorgaans erbarmelijke omstandigheden. Marteling door gevangenisbewakers, politiemensen en soldaten komt op grote schaal voor. Vaak zitten gevangen in eenzame opsluiting en ontvangen ze onvoldoende medische zorg. Naast politieke gevangenen lopen leden van etnische minderheden en criminele verdachten het risico om slachtoffer te worden van martelingen.

Hoewel de mensenrechtensituatie in Myanmar ernstig blijft zijn er recente signalen dat de jarenlange internationale druk op de autoriteiten enig effect heeft. Er hebben geheime ontmoetingen plaatsgevonden tussen Daw Aung San Suu Kyi, de leider van de NLD en leden van de SPDC regering. Sinds mei 1999 heeft het Internationale Rode Kruis (ICRC) toegang tot gevangenissen en werkkampen. Vorig jaar onthulde de ICRC sinds mei 1999 30.000 gevangenen in 25 gevangenissen bezocht te hebben. Tenslotte zijn er pas geleden een aantal politieke gevangenen vrijgelaten: 30 voorafgaand aan het bezoek van de Speciale Rapporteur voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties in april en 85 bij het bezoek van de troika van de Europese Unie in januari.

Amnesty International afdeling Nederland