17 APRIL 2001
Vakopleiding Transport en Logistiek geeft werkloze jongeren tweede kans met project ´Hora di Bai

Vakopleiding Transport en Logistiek, hét gespecialiseerde opleidingsinstituut voor de sector transport en logistiek, organiseert in samenwerking met de stichting Het Rotterdamse Zeilschip het project 'Hora di Bai'. Het project bestaat uit een vaartraject met scheepvaartopleiding voor langdurig werkloze jongeren, met als doel hen een carrière als matroos in de scheepvaart te bieden.

Op 28 maart jl. vertrok de driemaster 'de Oosterschelde' vanaf de Canarische Eilanden met aan boord twaalf gemotiveerde en enthousiaste werkloze jongeren met affiniteit voor de binnenvaart. Het zeilschip vaart in zes weken van de Kaap Verden naar Rotterdam, om daar rond 12 mei aan te komen.

Het project ´Hora di Bai´, Portugees voor ´uur van vertrek´, biedt kansarme werkloze jongeren een nieuwe start. De jongeren komen uit de reclassering en hebben moeite zich aan te passen aan de maatschappij en een baan te vinden. Tijdens de reis staan daarom werken, studeren en leren samenleven centraal. In de (binnen)vaart is samenwerken in teamverband van groot belang.

Daarom gaat een teamleider mee aan boord die hieraan extra aandacht zal besteden. De Vakopleiding heeft het studieprogramma (het voortraject Matroos) voor het project ontwikkeld, dat door een docent van de Vakopleiding in samenwerking met de bemanning aan boord van 'de Oosterschelde' wordt gegeven. Het zeilschip wordt beschikbaar gesteld door de stichting Het Rotterdamse Zeilschip, die ook vorig jaar een dergelijke reis heeft georganiseerd.

Arbeidscontract
Voorafgaand aan de reis hebben de deelnemers drie dagen gevaren op een binnenvaartschip. De deelnemers zijn geselecteerd (uit een groep van achttien kandidaten) op affiniteit met de scheepvaart, sociale vaardigheden en arbeidsritme. Na afloop van de reis krijgen de deelnemers een tweejarig arbeidscontract bij de Vakopleiding aangeboden.

Voorwaarde is dat zij tijdens de bootreis blijk geven van voldoende motivatie, inzet en geschiktheid. Bij terugkeer in Nederland zorgt een consulent van de Vakopleiding samen met de teamleider voor de plaatsing en begeleiding van de deelnemers bij de diverse binnenvaart-leerbedrijven en inschrijving voor de werkend-leren opleiding Matroos.

Meer informatie
Voor meer informatie over de opleidingen en cursussen van Vakopleiding Transport en Logistiek kunt u bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1442 of kijkt u 24 uur per dag voor opleidingsinformatie op de internetsite www.vtenl.nl.