Rechtbank Assen



Nader onderzoek in vrouwenhandelzaak

Bron: Rechtbank Assen

Datum actualiteit: 18-04-2001

De rechtbank te Assen heeft op 18 april 2001 - bij vervroeging - uitspaak gedaan in de vrouwenhandelzaak die 11 april jl. diende.

In een tussenvonnis overweegt de rechtbank dat uit een ambtelijk verslag aanwijzingen naar voren komen dat in deze zaak opsporingsactiviteiten zijn verricht, waarvan geen proces-verbaal is opgemaakt. Evenmin is er melding van gemaakt.

Een ingesteld strafrechtelijk en disciplinair onderzoek tegen een opsporingsambtenaar heeft aan het licht gebracht dat deze functionaris genoemde opsporingsctiviteiten vermoedelijk heeft verricht.

In het ambtelijk verslag ziet de rechtbank voorts aanwijzingen dat door één of meer politiefunctionarissen bewust onjuiste en/of onvolledige informatie is verstrekt over de door eerdergenoemde politiefunctionaris verrichte opsporingsactiviteiten. Als die aanwijzingen juist zijn dan betekent dit, aldus de rechtbank, dat bewust materiaal is achtergehouden. Een (beoogd/aanvaard) gevolg is dat de verdediging de rechtmatigheid van het opsporingsonderzoek niet ter discussie kan stellen en de rechtbank die rechtmatigheid niet kan onderzoeken.

De rechtbank acht deze aanwijzingen dermate ernstig dat zij het onderzoek ter terechtzitting zal heropenen. Zij wil - onder meer door het horen van getuigen - vaststellen of en in welke mate is geobserveerd en in hoeverre hierover door de opsporingsambtenaren bewust is gezwegen of misleidende informatie is verstrekt.

Het onderzoek zal worden heropend op 4 mei 2001 te 14:00 uur.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AB1128
(Zie het originele bericht)