NATIONAAL FONDS KINDERHULP

Uitreiking Kinderhulp-prijs 2001

Kinderhulp-prijs 2001: kinderen verbeelden het leven in een pleeggezin.

'Je hoeft niet te denken dat pleegkinderen zielig zijn, want dat zijn we echt niet'.

Indringend, ontroerend en veelzijdig zijn de inzendingen van de kinderen en jongeren die mee hebben gedaan aan de Kinderhulp-prijs 2001. 600 kinderen (6-18 jaar) uit het hele land hebben laten zien hoe zij hun leven in een pleeggezin beleven. Zij maakten een inzending over het thema 'Samen wonen in een pleeggezin. Hoe denk jij daar eigenlijk over?'. De prijsuitreiking vindt plaats op 18,19 en 21 april.

In tekeningen, collages, gedichten, puzzels en andere creatieve vormen tonen kinderen hoe zij het vinden om samen op te groeien in een pleeggezin. Bijzonder aan de wedstrijd is dat niet alleen pleegkinderen hebben meegedaan, maar ook de 'eigen' kinderen van pleegouders. Zij hebben ieder hun eigen verhaal te vertellen. Verhalen die stuk voor stuk het beeld oproepen van kinderen die veel hebben meegemaakt. Sterke kinderen die vooral niet zielig gevonden willen worden en samen iets maken van het samenleven in een pleeggezin.

Uit de meeste inzendingen van pleegkinderen blijkt wat zij fijn vinden: mensen die voor je zorgen, optrekken met de kinderen van pleegouders, samen leuke dingen doen en huisdieren. Het bijzondere zit in heel gewone kleine dingen. Al wonen de pleegkinderen bij anderen, hun eigen familie is en blijft belangrijk, zo is te zien in veel inzendingen. 'Ik kan niet kiezen tussen mijn ouders en mijn pleegouders', schrijft een jongen van 9 jaar.

De inzendingen die door de 'eigen' kinderen van pleegouders zijn gemaakt, gaan vaak over het wennen als er een nieuw kind in huis komt. Heel wat jongeren vertellen trots hoe het nu gaat met hun pleegbroer of -zus. Ze laten ook moeilijke dingen zien: tranen bij het afscheid of last hebben van ander gedrag dan ze gewend zijn.

Voor de winnaars en hun (pleeg)gezinnen wordt een feestelijke prijsuitreiking georganiseerd, waaraan bekende Nederlanders meewerken. Op 18 april wordt in Drenthe de prijs voor 6-12 jarigen uitgereikt door Gerda Havertong. Op 19 april krijgt in Zeeland de winnaar van de categorie 13-18 jaar de prijs uit handen van Daphne Deckers en 21 april reikt Sjoukje Hooymaayer in Gelderland de familieprijs uit.

De Kinderhulp-prijs is in 1999 ingesteld door het Nationaal Fonds Kinderhulp, dat toen haar 40-jarig bestaan vierde. De uitvoering gebeurt door bureau WESP. Doel van de Kinderhulp-prijs is het stimuleren van jongeren en kinderen in de jeugdhulpverlening om hun stem te laten horen over hun leefsituatie en het bevorderen van uitwisseling tussen kinderen. De jury van de Kinderhulp-prijs bestaat in meerderheid uit kinderen en jongeren die in een pleeggezin wonen of hebben gewoond.

Het Nationaal Fonds Kinderhulp komt op voor kinderen in Nederland die het minder goed getroffen hebben, vaak als gevolg van een verstoorde situatie thuis. Via verschillende instanties voor jeugdhulpverlening probeert Kinderhulp wat kleur in hun bestaan te brengen. Zij doet dit ondermeer door de financiering van bijvoorbeeld het lidmaatschap van een sportclub, een weekje op kampeervakantie, een schommel bij een kindertehuis of een pakje van de Sint.

In Nederland wonen 10.000 kinderen in pleeggezinnen. Door problemen thuis hebben zij tijdelijk een ander thuis nodig. Ruim eenderde van de pleegkinderen woont bij bekenden: familie of kennissen, zoals de meester of de juf of de ouders van een vriendje. Tweederde woont bij onbekende pleegouders. Het gaat om kinderen van 0 - 18 jaar, uit stad en provincie, van Nederlandse en niet-Nederlandse komaf.

De Kinderhulp-prijs wordt gesponsord door: Nationaal Fonds Kinderhulp, Charitas, Raad voor de Kinderbescherming en Stellingwerff Beintema.