Gemeente Ede

Ede wil de verkeersveiligheid op hoofdwegen in de bebouwde kom verbeteren

Het college heeft geld beschikbaar gesteld om de verkeersveiligheid op de hoofdwegen in de bebouwde kom te verbeteren. Dit gebeurt door het plaatsen van snelheidscamera's. Deze worden ondersteund met verschijnborden met 'u rijdt te snel' en mottoborden.

Waar komen ze?

De snelheidscamera's worden geplaatst op de volgende wegen:

Edeseweg in Lunteren;

Van Balverenweg in Bennekom;

Kierkamperweg in Bennekom;

Veenendaalseweg in De Klomp;

Veenderweg in Ede.

Het doel is om de verkeersveiligheid op deze hoofdwegen in Ede te verbeteren. Door het treffen van maatregelen wordt getracht een gedragsverandering tot stand te brengen. We willen namelijk dat automobilisten zich houden aan de maximum snelheid. Uit landelijk onderzoek blijkt dat de ernst van de ongevallen door overschrijding van de maximum snelheid sterk wordt vergroot.

Waarom deze locaties?

De locaties zijn gekozen in overleg met de politie. De keuze is gebaseerd op de werkelijk gereden snelheden (er moet sprake zijn van te hoge snelheden), objectieve ongevalsgegevens (uit de ongevalsgegevens blijkt dat snelheid een probleem is), klachten over hoge snelheden, ligging van een weg ten opzichte van de woningen (er is sprake van oversteekbewegingen door voetgangers en/of fietsers). Voor de gekozen locaties geldt dat er klachten waren over onveiligheid als gevolg van hoge snelheden van het autoverkeer.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van het aantal automobilisten dat harder rijdt dan de toegestane maximum snelheid van 50 km/uur.

Locatie

Percentage van de automobilisten >= 50 km/uur

Richting 1

Richting 2

Edeseweg in Lunteren

45

25

Van Balverenweg in Bennekom

32

31

Kierkamperweg in Bennekom

12

8

Veenendaalseweg in De Klomp

31

25

Veenderweg in Ede

32

27

Onderstaande tabel geeft informatie over de objectieve ongevallen en ligging van de weg op het betreffende wegvak waar de snelheidscamera wordt geplaatst.

Locatie

Ongevalgegevens 1994 t/m 1998

Ligging weg

Edeseweg in Lunteren

5 waarvan 1 ziekenhuisgewonde

Beide zijden liggen woningen, bovendien komt hier de bromfietser op de rijbaan.

Van Balverenweg in Bennekom

10 waarvan 3 ziekenhuisgewonden

Beide zijden liggen woongebieden; veel oversteekbewegingen door fietsers en voetgangers.

Kierkamperweg in Bennekom

5 waarvan 1 ziekenhuisgewonde

Beide zijden liggen woongebieden; oversteekbewegingen door fietsers en voetgangers.

Veenendaalseweg in De Klomp

10 waarvan 3 ziekenhuisgewonden

Beide zijden van de weg liggen woningen.

Veenderweg in Ede

17 waarvan 3 ziekenhuisgewonden

Beide zijden liggen woningen en woongebieden; veel oversteekbewegingen door fietsers en voetgangers

Waarom snelheidscamera's?

Graag willen we de snelheid afdwingen door infrastructurele maatregelen zoals ook in de verblijfsgebieden (30 km-zones) gebeurt. Echter om de volgende redenen is het niet wenselijk om de snelheid op hoofdwegen met infrastructurele maatregelen af te dwingen:

Kans op sluipverkeer door verblijfsgebieden;

Snelheidsremmers zijn hinderlijk voor brandweer en ambulance. De hoofdwegen in Ede worden in het algemeen veelvuldig door brandweer en ambulance gebruikt. Bij aanleg van fysieke snelheidsremmers kan de brandweer minder snel bij een brand of ongeval zijn. Ook personen in een ambulance ondervinden hinder van snelheidsremmers;

Snelheidsremmers leveren vertraging op voor bussen.

Er is daarom gekozen voor snelheidscamera's. Deze worden ondersteund door verschijnborden met '; 'u rijdt te snel' en mottoborden. Door deze combinatie worden weggebruikers drie keer op hun snelheid geattendeerd. Zij krijgen ook eerst een waarschuwing (mottobord of verschijnbord) voordat zij op de foto worden gezet.

Medewerking

Voor het verzamelen en verwerken van de gegevens over snelheidsovertredingen (verwisselen van de cassettes met overtreders, administratieve afhandeling gegevens zoals versturen boetes) verleent de politie en het openbaar ministerie hun medewerking.

Wanneer staan ze er?

In verband met de lange levertijd worden ze pas rond de zomervakantie geplaatst.