Nationaal Dubo Centrum

Dubo Register Utiliteitsbouw in ontwikkeling

Met het Dubo Register Utiliteitsbouw, een trefpunt op internet voor bouwpartners die duboambities hebben in de duurzame utiliteitsbouw, is een belangrijke mijlpaal bereikt.

Sinds half maart kunnen de deelnemers aan het Dubo Register Utiliteitsbouw zelf de gegevens op de website beheren. Hiervoor heeft iedere deelnemer een loginnaam met password gekregen voor het online wijzigen en toevoegen van gegevens in de database van het register. Met deze mogelijkheid is het eenvoudiger om projecten in te dienen, doordat de aanmelding direct verloopt.
Het presenteren van projecten in het register is van groot belang, omdat deelnemers door hun projectpresentatie hun dubo-ambitie concreet maken en laten zien wat het resultaat is van hun inspanningen. Daarnaast bieden projecten interessante informatie op het gebied van (ervaringen met) toegepaste maatregelen en het realisatieproces.

Verbreding met duurzaam beheer
Nu de loginnamen met de passwords zijn vrijgegeven, nadert het register zijn definitieve oplevering en kan het de beheerfase ingaan. Eén van de belangrijkste plannen voor de uitbouw is de uitbreiding van het register met duurzaam beheer. Het register is door de huidige formulering van de dubo-ambitie namelijk beperkt tot nieuwbouwactiviteiten. Dit betekent dat er nu feitelijk geen beheerprojecten kunnen worden gepresenteerd en deelnemers hun inspanningen op dit gebied niet kunnen laten zien. Door het register geschikt te maken voor een dubo-ambitie op het gebied van duurzaam beheer van utiliteitsgebouwen - naast nieuwbouw - gaat het register zich uitstrekken tot de volle breedte van het Nationaal Pakket. Hiermee geeft het register invulling aan het concept van duurzaam huisvesten. Een ander idee voor de uitbouw van het register is toeleveranciers van duurzame materialen en producten een plek te geven in het register.

Het Dubo Register telt nu ruim 110 deelnemers, waarmee de groei gestaag doorgaat. Naast de bekende dubopartijen zijn er inmiddels ook nieuwe partners te zien.

18 april 2001