Nationaal Dubo Centrum

Prestatiegericht bouwen: nieuwe brochure geeft inzicht

De ontwikkelingen rond prestatie-eisen en het Bouwbesluit volgen elkaar in hoog tempo op. Hoe verhouden zich deze eisen tot de beschikbare dubo-instrumenten? Wat zijn de consequenties voor de praktijk?

Functionaliteit, flexibiliteit, integrale kwaliteit, variatie en duurzaamheid: begrippen waar geen enkele bouwprofessional vandaag de dag nog omheen kan. Van opdrachtgever tot ontwerper, van bouwambtenaar tot adviseur, van bouwer tot leverancier. Iedereen maakt binnen zijn eigen vakgebied gebruik van actuele denkbeelden, methoden en technieken om aan de steeds hogere eisen van de markt te voldoen. Maar dit zegt in principe nog niets over het eindresultaat van hun samenwerking: het bouwwerk.

Duboregelgeving...
Zowel de overheid als de gebruikers vragen om duurzaam, oftewel toekomstgericht bouwen. Energieverbruik, waterbesparing en de milieubelasting bij productie en gebruik van bouwmaterialen spelen onder meer een rol in de mate van duurzaamheid van een gebouw. Sinds 1998 is milieu als nieuwe grondslag voor wettelijke prestatie-eisen aan de Woningwet toegevoegd. Naast de al langer bestaande eisen op het gebied van bijvoorbeeld geluidwering is er sinds 1996 in het Bouwbesluit ook een duboprestatie-eis op het gebied van energiebesparing opgenomen. Om het duurzame bouwen nog meer te stimuleren, overweegt het ministerie van VROM ook andere duboprestatie-eisen in het Bouwbesluit op te nemen. We refereren hier aan de Stralingsprestatienorm (SPN) en de Waterprestatienorm (WPN), die beide in voorbereiding zijn.

...en dubo-instrumenten
Voor alle bij de bouw betrokken partijen zijn er dubo-instrumenten beschikbaar waarmee duurzame beslissingen onderbouwd kunnen worden. De huidige dubo-instrumenten hanteren nu nog verschillende methoden voor het bepalen van de (materiaalgebonden) milieukwaliteit van gebouwen. Een uniforme bepalingsmethode, het materiaalgebonden milieuprofiel van gebouwen (mmg), wordt hiervoor momenteel ontwikkeld.

Veel vragen
Wanneer is duurzaamheid bereikt? Wat is dat zogenaamde mmg? En welke gevolgen heeft mmg voor de dubo-instrumenten? Wanneer worden de nieuwe duboprestatie-eisen in de regelgeving eventueel van kracht en wat betekent dit in de praktijk? Welke dubo-instrumenten zijn waarvoor beschikbaar en bij wie kan ik terecht voor vragen hierover?

De bouwpraktijk ziet zich geconfronteerd met talloze vragen. En als het om de antwoorden gaat, lijkt iedereen weer net iets anders te zeggen. In het belang van goede informatievoorziening over het materiaalgebonden milieuprofiel van gebouwen (mmg) en het gebruik van dubo-instrumentarium ter verbetering daarvan, hebben de organisaties SBR, MRPI, NEN-Bouw en het Nationaal Dubo Centrum de handen ineen geslagen. Met medewerking van het ministerie van VROM werd tijdens de Bouwbeurs 2001 (februari jongstleden) een collectief paviljoen ingericht van waaruit het thema duboregelgeving en dubo-instrumenten bouwbreed onder de aandacht is gebracht.

Voorlichting
Momenteel wordt gewerkt aan verbreding van de basis door ook betrokken partijen uit normeringstrajecten voor water, straling en energie in het gezamenlijk overleg te betrekken. Door het aanbieden van een geïntegreerd voorlichtingstraject over deze thematiek verwachten partijen de branche in de toekomst nog beter en effectiever van dienst te kunnen zijn.

De samenhang tussen beleid en regelgeving enerzijds en het beschikbare instrumentarium anderzijds staat beschreven in de brochure 'Bouwen voor de toekomst: dubo-instrumenten en regelgeving; wat kan, wat moet, wanneer?'
Deze gratis brochure is online aan te vragen bij het Nationaal Dubo Centrum.

18 april 2001