Politiebericht : Venlo 18-04-2001
Mediabericht 18 april (12.30 uur)

Teveel automobilisten onder invloed uit sportkantines

VENLO Een derde van de automobilisten die bij de grootscheepse alcoholcontroles teveel gedronken bleken te hebben, zijn afkomstig uit sportkantines. Zondag 11 maart en dinsdag 3 april controleerden de politiekorpsen in de provincies Noord Brabant en Limburg bijna achtenzeventighonderd automobilisten. 41 Van hen hadden teveel gedronken. Een derde van hen (13) bleek de alcohol in een sportkantine gedronken te hebben. Voor de vijf zuidelijke politieregios een duidelijk signaal dat het met de normen en waarden van die automobilisten met betrekking tot alcoholgebruik en verkeer niet bijster goed is gesteld.

Want het aantal sportkantines is veel kleiner dan de reguliere horecabedrijven. Toch komen er, zoals nu blijkt, relatief veel automobilisten met drank op uit een kantine ten opzichte van de andere horecabedrijven. Waar de politie normaliter in de weekenden controleert op de weggebruikers uit de reguliere horeca, blijkt het ook noodzakelijk te zijn om vooral op andere tijden te controleren. Namelijk de tijden dat de sportkantines open zijn of net zijn gesloten.

Ook is duidelijk geworden dat veel automobilisten wel gedronken hadden, maar kennelijk weten waar de limiet ligt en dus een (net) niet strafbare hoeveelheid alcohol op hadden. De meeste automobilisten die wel teveel gedronken hadden, bleken een promillage tussen de 0,5 en
1,5 promille te hebben. Wat normaal gesproken betekent dat zij tussen de 5 en 8 glazen alcoholhoudende drank op hebben. Een dergelijke hoeveelheid alcohol leidt onder andere tot zelfoverschatting; afname van het geheugen; problemen bij het beoordelen van (verkeers)situaties, verminderde waarneming door een tunneleffect, sterke afname (tot 50%) van het diepte schatten en concentratievermogen en vertraagd of helemaal niet reageren.

De uitkomsten van de controles zijn voor de vijf politieregios reden om zich te beraden op welke manier het alcoholgebruik in sportkantines kan worden teruggedrongen. Commissaris Welten (portefeuillehouder verkeer) van de regio Limburg-Noord verwacht in mei al met een voorstel te kunnen komen. Duidelijk is nu al dat de controles vaker gehouden zullen worden.