RAI VERENIGING

Motorfietsverkopen dalen met 23 procent

De verkoop van motorfietsen is, in de eerste drie maanden van dit jaar, gedaald met 23 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal zijn 4.641 motoren op kenteken gezet. In 2000 waren dat er 6.050 in het eerste kwartaal. De verklaring van de teruglopende motorverkopen moet vooral worden gezocht in het afnemende consumentenvertrouwen, aldus Ine Cup, secretaris van de afdeling Gemotoriseerde Tweewielers van de RAI Vereniging.

Opvallend in dit verband zijn de cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) over de sterke toename van het aantal personen dat in 2000 een motorrijbewijs heeft aangevraagd. Het CBR stelt vast dat het gaat om een stijging van 30 procent. In totaal werden 35.078 motorexamens afgenomen. Ine Cup ziet in deze ontwikkeling een bevestiging dat motorrijden nog steeds aan populariteit wint. 'Die trend heeft zich in de laatste jaren al afgetekend en ik verwacht dat die trend zich voorlopig nog wel even doorzet', aldus Cup.

De importeur en fabrikanten van motorfietsen, brommers en snorfietsen spelen op deze trend in met het organiseren van een nieuw evenement: MotoraiLive in Gelredome te Arnhem op 15 - 16 - 17 juni 2001. Op dit driedaagse evenement staat de emotie van het motor- en scooterrijden centraal. Voor de bezoekers betekent dit dat behalve het kijken naar motoren en scooters ook het zelf rijden op al die mooie producten mogelijk is. Zo staan in de pitsstraat tientallen, gloednieuwe motoren gereed om de bezoekers kennis te laten maken met het motorrijden op een speciaal circuit. Het enige wat je nodig hebt is een geldig motorrijbewijs. Daarnaast wordt op meerdere plekken in het evenement getoond wat er allemaal kan met een motorfiets. Dat betekent dagelijks bloedstollende stunts en demonstraties van bijvoorbeeld trialrijders.
Ook voor de liefhebbers van scooters is er veel te beleven. In een centrale presentatie worden de verschillende modellen gepresenteerd. En daarnaast is er op het buitenterrein, op een speciaal daarvoor aangelegd scootercircuit, voldoende gelegenheid om een proefrit te maken.

Meer informatie over dit evenement is, vanaf 23 april a.s., te vinden op www.motorailive.nl