Eerste kwartaal 2001 Unisys voldoet aan verwachtingen

Amsterdam, 18 april 2001 - Unisys heeft in het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2001 een nettowinst behaald van 69,3 miljoen dollar of 22 dollarcent per aandeel. De aangepaste, vergelijkbare nettowinst in hetzelfde kwartaal van 2000 bedroeg 107,4 miljoen dollar of 34 dollarcent per aandeel. De omzet in het eerste kwartaal van 2001 kwam uit op 1,62 miljard dollar, een stijging van 6 procent ten opzichte van de vergelijkbare omzet van 1,53 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2000. De aangepaste, vergelijkbare resultaten in het eerste kwartaal van 2000 zijn de weerslag van de strategische keuze van Unisys om met de verkoop van low-margin commodity hardware te stoppen. De werkelijke nettowinst, inclusief de verkoop van low-margin commodity hardware, in het eerste kwartaal van 2000 bedroeg 106,5 miljoen dollar of 34 dollarcent per aandeel op een omzet van 1,67 miljard dollar. De omzet in het eerste kwartaal van 2001 werd voor 5 procentpunten negatief beïnvloed door koersresultaten.

Unisys rondde de strategische heroverweging rond de activiteiten van US Federal Business in de Verenigde Staten af. Op basis van de huidige zwakke marktomstandigheden heeft het bedrijf besloten deze activiteiten niet te stoppen, maar juist krachtige acties te ondernemen, gericht op winstgevende groei van deze activiteiten, het stroomlijnen van de kosten voor infrastructuur en een betere integratie van deze activiteiten binnen de bredere business-structuur van Unisys.
Met het oog hierop heeft Unisys de aangepaste en vergelijkbaar gemaakte resultaten voor 2000 herzien. De activiteiten voor de US Federal Business blijven opgenomen in deze resultaten. De omzet van 793 miljoen dollar in commodity hardware business blijft buiten die aangepaste financiële resultaten van 2000.

"Door economische onzekerheden was het een kwartaal met uitdagingen", zegt Lawrence A. Weinbach, Chairman en CEO van Unisys. "Klanten blijven voorzichtig met het starten van nieuwe, grootschalige projecten. Toch slaagden we erin onze business te beheersen en onze winstgevendheiddoelstelling voor het kwartaal te behalen. Scherpe bewaking van de kosten leverde een vermindering van de verkoop- en algemene beheerskosten op van 11 procent ten opzichte van vorig jaar."

Volgens Weinbach heeft de vertraging in de economie de meeste invloed op de activiteiten op het gebied van systeemintegratie en de verkoop van enterprise-servers. Nu klanten zoeken naar mogelijkheden voor kostenbeheersing en het inkrimpen van budgetten, verlagen zij ook hun bestedingen op het gebied van geavanceerde e-business-oplossingen, die vragen om systeemintegratie en consulting-expertise. Activiteiten als outsourcing en netwerkdiensten groeiden daarentegen sterk. "Deze activiteiten bieden klanten een duidelijke propositie, niet alleen op het gebied van kostenverlaging en efficiencyverbetering, maar ook door de toegang die zij krijgen tot nieuwe, hoogwaardige technologie waarin zij niet zelf hoeven investeren", aldus Weinbach. Unisys tekende in 2000 verschillende grote outsourcing-contracten. De omzet in outsourcing en netwerkdiensten liet dubbele groeicijfers zien.

In het eerste kwartaal werden de OEM-kanalen voor de server-productlijn met de Unisys Cellular Multi-Processing-architectuur (CMP) verder uitgebreid. Na Compaq en ICL gaan ook Dell en Hitachi CMP-servers aanbieden. De CMP-architectuur voorziet in mainframe-kwaliteit en -prestaties op basis van Intel- en Microsoft-technologie.

Unisys
Unisys is een bedrijf dat zich richt op het aanbieden van consultancy en ondersteunende oplossingen waarbij e-business-oplossingen een groot deel van het portfolio uitmaken. Met ruim 37.000 werknemers verdeeld over 100 landen wereldwijd ondersteunt Unisys haar klanten bij het optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden van de Interneteconomie. De mensen van Unisys ontwikkelen oplossingen, services, platforms en netwerkinfrastructuren die bedrijven en overheidsinstellingen nodig hebben om succesvol zaken te doen in dit nieuwe tijdperk. Unisys biedt een compleet portfolio van e-@ction-oplossingen voor e-business. Deze 'repeatable' oplossingen zijn gebaseerd op de uitgebreide kennis van Unisys op het gebied van systeemintegratie, op maat gesneden én standaardoplossingen, outsourcing, Microsoft Windows NT/2000-services, netwerkservices en
merkonafhankelijk onderhoud, en wereldwijde support. Daarnaast levert Unisys enterprise-class NT-servers, mainframes, middleware, software- en storage-producten. Unisys heeft voor haar oplossingen een focus op specifieke verticale marktsectoren, waaronder financiële services, transport, telecommunicatie, overheid, publishing en supply chain-markten.

Het hoofdkantoor van Unisys is gevestigd in Blue Bell, Pennsylvania, in de Verenigde Staten. Het Nederlandse hoofdkantoor staat in Amsterdam Zuidoost. Meer informatie over het bedrijf is te vinden op de Unisys homepage: http://www.unisys.com of http://www.unisys.nl. Beleggersinformatie is te vinden op http://www.unisys.com/investor.

UNISYS
Erwin Zijlstra
Country Communications Manager Unisys Nederland
Tel: 020 - 5658647
Mob: 06 - 53821189
e-mail: erwin.zijlstra@nl.unisys.com