Politie Amsterdam-Amstelland

In- en uitstapcontrole metro

In samenwerking met Stadstoezicht, het GVB en het metroteam heeft wijkteam Diemen gistermiddag een in- en uitstapcontrole gehouden bij het metrostation aan de Verrijn Stuartweg. Het resultaat van de controle zijn 45 processen-verbaal voor het niet kunnen tonen van een geldig vervoersbewijs en twee aanhoudingen in verband met het opgeven van een valse naam.
Zakkenollers aangehouden

Het zakkenrollersteam heeft een poging tot zakkenrollerij opgelost die ruim drie jaar geleden plaatsvond. Het ging om de zogenaamde vlekkentruc. Twee van de vier toen bij de zaak betrokken verdachten zijn aangehouden. Een 35-jarige man haalde destijds enige duizenden dollars bij het postkantoor op het Singel. Toen hij de enveloppe in zijn zak stak, smeerde iemand tomatenketchup op zijn jas en paste de zogenaamde vlekkentruc toe. Een van de verdachten wees op de vlek en bood zijn hulp aan. Hij wilde de vlek met een zakdoekje verwijderen. Op een zeker moment werd het slachtoffer door twee man vastgegrepen en haalde een derde man de enveloppe tussen zijn kleding vandaan. De dader gooide de enveloppe met inhoud op de grond, kennelijk om die door een vierde verdachte op te laten pakken. Het slachtoffer was hen echter te vlug af en zette zijn voet op de enveloppe. Hierna maakten de daders zich uit de voeten. Beveiligingscamera

De gebeurtenis werd vastgelegd door een beveiligingscamera. Vorige maand werd de video door het zakkenrollersteam nog eens bekeken en lagen de beelden weer vers in het geheugen. Afgelopen zondag, 1e Paasdag, zagen de politiemensen twee van de verdachten die op de video stonden bij en fastfoodzaak op de Nieuwendijk en gingen direct tot arrestatie over. Betrokkenen zijn respectievelijk 44 en 47 jaar oud, hebben geen vaste woon- of verblijfplaats en komen uit Zuid-Amerika. Een van beiden gaf toe bij de vlekkentruc betrokken te zijn geweest. Hij was degene die tomatenketchup had aangebracht. De officier van justitie beslist wat er met de verdachten gaat gebeuren.

Arrestaties mensensmokkel

De Centrale Recherche, de unit mensensmokkel, bestaande uit recherchepersoneel en leden van de Koninklijke Marechaussee, heeft vandaag zeven arrestaties verricht in verband met verdenking van omvangrijke mensensmokkel. Het onderzoek staat onder supervisie van de officier van justitie van het parket Amsterdam. De verdachten zijn al naar gelang hun aandeel in het geheel aangehouden in verband met het misdrijf mensensmokkel en/of het misdrijf deelname aan een criminele organisatie, ofwel artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht.

De verdachten wonen legaal in Nederland en zijn van Afghaanse dan wel Indiase origine. Velen van hen maken deel uit van het bestuur van het kerkgenootschap Guru Nanak Gurudware, in Nederland beter bekend onder de benaming Sikh tempel. Betrokkenen worden verdacht enige honderden Aziaten (Afghanen en Indiërs) vanuit Nederland naar Engeland te hebben gesmokkeld. Dit als onderdeel van een smokkeltraject tussen Zuidoost-Azië en West Europa. Of tussen de verdachten personen zitten die wat betreft het gehele traject een rol hebben gespeeld, is nog niet duidelijk.



Campagne van start

Vandaag start een nieuwe wervingscampagne van de politie Amsterdam-Amstelland. Deze sluit aan bij de landelijke campagne Waar jij voor staat is nodig op straat. Voor verschillende rangen en functies worden medewerkers geworven. Extra aandacht krijgt de groep surveillanten. Surveillanten zijn voor een belangrijk deel belast met het houden van toezicht op straat. Onderdeel van de campagne zijn zes moving billboards die de komende twee weken door de regio Amsterdam-Amstelland rijden.

De moving billboards zijn speciaal voor Amsterdam-Amstelland ontwikkeld. Daarnaast worden ook radio- en televisiecommercials van de landelijke campagne aangepast aan de regio. Vanaf half april worden commercials uitgezonden op AT5, Migranten Televisie, Salto Omroep en City FM. Tegelijkertijd verschijnen er advertenties in diverse gedrukte media zoals Spits, Metro en de Banenkrant. De telefoonnummers verwijzen naar bureau Werving en Selectie van regiopolitie Amsterdam-Amstelland. Eind mei zullen stad- en streekbussen de campagne uitdragen en komen er wervingsposters in abris te hangen. Om jongeren te bereiken wordt ook een speciale versie van de populaire Boomerang freecards in horecagelegenheden verspreid.

Met de campagne wil ons korps agenten, surveillanten, arrestantenverzorgers en studenten voor de Nederlandse Politie Academie werven. De nadruk ligt op surveillanten. Zij houden in uniform toezicht op straat, hebben veel contact met het publiek en treden op tegen mensen die zich niet aan de regels houden. Kortom, surveillanten zorgen letterlijk voor meer blauw op straat en leveren een belangrijke bijdrage aan de veiligheid en leefbaarheid.



Voetganger geschept

Gisteravond is in de Marnixstraat een voetganger geschept door een politieman op de motor. Het 22-jarige slachtoffer is met hoofdletsel naar een ziekenhuis overgebracht en opgenomen. De voetganger holde plotseling de rijbaan over. Kennelijk wilde hij de bij de halte staande tram halen. De politieman remde, maar kon de voetganger niet meer ontwijken. Hijzelf raakte lichtgewond.
Drie overvallen

Een nog onbekende man heeft gisteravond een hotel aan de Herengracht overvallen. Hij dreigde met een vuurwapen en maakte een paar tientjes buit. Er raakte niemand gewond.

Eerste Oosterparkstraat

Gistermiddag is een overval gepleegd op een reisbureau aan de Eerste Oosterparkstraat. Een overvaller, die zei een vuurwapen bij zich te hebben, dwong het personeel naar een ruimte achter in de zaak te gaan. Toen men te kennen gaf de man niet aan geld te kunnen helpen, hield hij het voor gezien en nam hij de benen.

Ookmeerweg

Gistermiddag is bij een doe-het-zelfzaak aan de Ookmeerweg een geldloper overvallen. De man kwam net naar buiten met een geldkoffer en was op weg naar een geldauto. Een gemaskerde man bedreigde hem met een vuurwapen en sloeg ook met het vuurwapen op zijn hoofd. De geldloper wilde de geldkoffer niet afstaan en er volgde een vechtpartij. Toen die gaande was voegde zich een tweede overvaller bij het geheel. Ze bemachtigden de geldkoffer en stapten even verderop in een vluchtauto. De geldloper is in een ziekenhuis behandeld aan een hoofdwond. De vluchtauto is later, niet ver van de plaats van de overval, teruggevonden.
Verkeershinder A10-west

Het wegdek van de A10-west bij Amsterdam is bijna 30 jaar oud. Voor een goede doorstroming van het verkeer is deze weg hard toe aan groot onderhoud. Dit zal plaatsvinden in de periode 26 mei - 26 augustus 2001.
Gedurende de werkzaamheden is de A10-west wel open voor doorgaand verkeer, maar zullen de op- en afritten S103 t/m S107 worden afgesloten. Bovendien is maar een beperkt aantal rijbanen beschikbaar. Er worden verschillende maatregelen getroffen om de westkant van Amsterdam bereikbaar te houden. Sinds januari 2001 worden er al voorbereidingswerkzaamheden verricht. Klik op het logo voor meer informatie.
Koninginnedag feestdag

Het is bijna 30 april, Koninginnedag. De politie Amsterdam-Amstelland doet er alles aan om deze dag, samen met u, feestelijk te laten verlopen. Onderdeel van de feestelijkheden is de beroemde vrijmarkt in Amsterdam. Deze is echter wel aan regels gebonden. Wilt u weten wat er wel en niet mag op Koninginnedag in de hoofdstad, kijk dan op de site van de gemeente Amsterdam.
Kalvertoren ontruimd

De politie heeft gistermiddag in de binnenstad het winkelcentrum De Kalvertoren ontruimd. In een van de bedrijven was sprake van plotselinge rookontwikkeling. Gevreesd werd dat er brand was uitgebroken. Later werd duidelijk dat tijdens werkzaamheden aan het dak, dakbedekking kort in brand had gestaan. De vrijgekomen rook werd binnengezogen door het luchtverversingssysteem van een grote kledingzaak. De brandweer blies de rook uit het pand. Het complex kon een uur later weer worden vrijgegeven. De ontruiming van de Kalvertoren verliep vlekkeloos en leidde niet tot paniek. De politie zette 30 man in om het winkelcentrum af te sluiten en voorkwam daarmee dat diefstallen werden gepleegd. Ook een deel van de Kalverstraat was niet toegankelijk.