SP

Kamer steunt eis SP om hoorzitting MKZ

Op voorstel van SP Tweede-Kamerlid Remi Poppe heeft de vaste kamercommissie van LNV besloten dat er zo snel mogelijk een hoorzitting in de Tweede Kamer moet komen, waar deskundigen op het gebied van MKZ en internationale regelgeving in relatie tot MKZ gehoord kunnen worden. 'Het is momenteel niet meer duidelijk of maatregelen als ruimen en een exportstop op gevaccineerd vlees verplicht zijn onder het Europees non-vaccinatiebeleid, eenzijdig door het Permanent Veterinair Comité zijn ingegeven en of er überhaupt rekening wordt gehouden met de regelingen van het Internationaal Bureau voor Besmettelijke Dierziekten, het OIE'.

Het Internationaal Bureau voor besmettelijke dierziekten OIE (Office International des Epizooties), een internationaal orgaan dat waarvan 157 landen waaronder alle EU-lidstaten lid van zijn, heeft in haar 'Animal Health Code' bepalingen opgenomen voor de verkoop in binnen- en buitenland van tegen MKZ gevaccineerd vlees. Uit deze code blijkt dat vlees uit MKZ-besmette gebieden waar gevaccineerd is, onder voorwaarden wel degelijk geëxporteerd mag worden. Het ontdoen van botten en lymfeklieren is een van die voor-waarden. Dit betekent ook dat Nederland het gevaccineerde vee niet hoeft te ruimen en het vee na slachten onder voorwaarden geëxporteerd kan worden.

Poppe: 'Er moet snel duidelijkheid komen over de status van het OIE. Je zou denken dat de bepalingen van deze organisatie van zwaarder gewicht zijn dan de bepalingen van de Europese Commissie. Als dat zo zou zijn dan heeft Brinkhorst de samenleving op het verkeerde been gezet met zijn verhaal dat onder het Europese non-vaccinatiebeleid export van vlees van gevaccineerde dieren niet mogelijk is'. Dit zou ook dat waar de SP steeds voor heeft gepleit mogelijk maken: breken met het rigide Europese non-vaccinatiebeleid, over gaan op preventief inenten en stoppen met het ruimen van dieren op boerderijen waar geen MKZ is vastgesteld.

Meer informatie:
Remi Poppe 06-53359394

18 apr 01 14:55