Politiebericht Groningen: Diverse 18-04-2001
Algerijn aangehouden voor tientallen inbraken
Woensdag 18 april 2001

Met de aanhouding van een 31-jarige Algerijn heeft de politie de buit van een groot aantal inbraken boven water gehaald. Deze buit werd bij de man op zijn verblijfadres in Groningen aangetroffen tijdens een huiszoeking onder leiding van de rechter-commissaris. Onder andere gaat het om audio- en video- en fotoapparatuur, muziekinstrumenten, mobiele telefoons, een opengebroken kluis, uurwerken zoals antieke klokjes en horloges, sieraden, muntstukken en twee vuurwapens. Op basis van het ingestelde onderzoek kan de politie tenminste dertig inbraken onder andere de stad Groningen en omgeving bij deze verdachte brengen, alsmede vele tientallen inbraken elders in den lande. De man is voorgeleid en zit in gevangenhouding.

De politie kwam de man op het spoor via een oplettende inwoner van Zuidhorn, waar op 19 maart jl. overdag een inbraak werd gepleegd aan De Bongerd. De Zuidhorner noteerde een kenteken van een auto waarin een hem onbekende man met een Zuid-Europees uiterlijk bij een woning vertrok, waarvan de voordeur bleek te zijn opengebroken. Nader onderzoek gaf aan, dat uit de woning video- en fotoapparatuur was weggenomen. Via het signalement van de inbreker en het kenteken kwam de politie uiteindelijk bij de 31-jarige man terecht die illegaal in Nederland verbleef en zonder vaste woon- of verblijfplaats was. De man was al bij de politie in beeld voor meerdere inbraken die op een zelfde wijze plaatsvonden in Winsum, Adorp en de stad Groningen. Op 22 maart werd de auto gesignaleerd in de stad Groningen, waarbij hij vermoedelijk de bestuurder was. De auto werd gevolgd en uiteindelijk in Hoogezand tot stoppen gedwongen. Daarbij bleek het inderdaad om de 31-jarige gezochte te gaan.

Bij zijn aanhouding gaf de man een valse naam op, maar zijn ware identiteit kon op basis van vingerafdrukken worden vastgesteld. Uit nader onderzoek bleek dat de man zich vanaf 1998 onder negen verschillende aliassen had uitgegeven in Nederland. Zijn laatste valse identiteit had hij zich verschaft via een vervalst Frans rijbewijs. Op basis van achtergebleven vingerafdrukken, signalementen, video-opnamen en de werkwijze komt het onderzoeksteam tot de conclusie dat de man in de periode 1998 tot 2001 vele tientallen inbraken in Nederland heeft gepleegd. De man was niet alleen actief in de provincie Groningen maar ook in Zwolle, Hardenberg, Amsterdam en Rotterdam. In Rotterdam werd de man bij een juwelier opgenomen door een bewakingscamera toen hij met een gestolen pinpas (waarbij de code aanwezig was) juwelen aanschafte. Met deze pas heeft de man in korte tijd voor totaal 50.000 gulden aan juwelen en apparatuur gekocht. Dit waren bijvoorbeeld dure fotocameras en mobiele telefoons die hij onmiddellijk weer van de hand deed. Eén van de bij de man aangetroffen vuurwapens was afkomstig van een diefstal die rond de millenniumwisseling werd gepleegd in de woning van een Amsterdamse politieman.

Een groot deel van de buit is inmiddels terug bij de eigenaren. Het onderzoeksteam van de politie is nog steeds bezig om de rest bij eventuele gedupeerden te kunnen brengen. Ook is in onderzoek of de man gebruik heeft gemaakt van handlangers en eventuele helers. Meerdere aanhoudingen in deze zaak worden niet uitgesloten. De politie schat de waarde van de totale buit op ruim honderdduizend gulden. Omdat de man vrij grof te werk ging is de totale schade voor de gedupeerden uiteraard vele malen groter.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 8844.