Provincie Groningen

Groningen, 18 april 2001 Persbericht nr. 75

Subsidies voor culturele activiteiten in de provincie Groningen

Het college van GS heeft besloten verschillende subsidies toe te kennen voor culturele activiteiten, met een totaalbedrag van f 68.000,--. Een aantal van deze activiteiten waar GS subsidie aan toekent, lopen of gaan binnenkort van start. Zoals de documentaire Terug naar zee van de Stichting Cooblae Films ( f10.000,--), het literaire tijdschrift Tzum van Uitgeverij kleine Uil krijgt ( f 1000,--), het muzikaal/literair project Over de huid van mijn geheugen van VOOR TVF Producties ( f10.000,--), het muziekspektakel [No subtitles] van de Stichting Combustion Chamber ( f 7.500,--) en de documentaires over Jo van Dijk en Martin Tissing van Stichting Beeldlijn ( f9.000,--).

Een aantal van de gesubsidieerde activiteiten heeft inmiddels plaatsgevonden, zoals de Poëziemarathon 2001 ( f1000,--), Prinses Christina Concours ( f9.000,--), Mattheüs Passion van Capella Frisae ( f3.500,--) en de Provinciale Brassband Groningen meets King ( f2.000,--). Het muziekproject Adriaan & Oliver ( f 15.000,--) wordt uigesteld tot 2002 in verband met MKZ.

De aanvragen zijn beoordeeld door de Groninger Adviescommissie Cultuur.

Stichting Cooblae Films

Voor de documentaire Terug aan zee ontvangt Stichting Cooblae Films uit Amsterdam f10.000,-- subsidie. Deze documentaire van Magda Augusteijn gaat over het verdwijnen van het Groningse waddeneiland Rottumeroog. De regisseur wil tonen wat er gebeurt als de natuur haar gang gaat en wil de reactie van de mensen hierop laten zien. De opnames zijn inmiddels begonnen en de film (30 minuten) zal naar verwachting in juni 2002 gereed zijn voor vertoning. De documentaire zal vertoond worden in musea en in bezoekerscentra op de Nederlandse waddeneilanden. Het college van GS vindt het verdwijnen van een Gronings waddeneiland zo'n uniek moment da het de moeite waard is om te worden vastgelegd.

Uitgeverij kleine Uil

Voor de uitgave van haar literair tijdschrift Tzum ontvangt uitgeverij kleine Uil f1000,--Het tijdschrift verschijnt vier maal per jaar in een oplage van 350 exemplaren. Tzum legt de nadruk op literair toegankelijke fictie en/of sterk persoonlijk gekleurde fictie. Naast noordelijke schrijvers als Remco Ekkers, Maria van Daalen en Bart Droog, dragen ook bekende en minder bekende auteurs uit de rest van het land bij.

GS vinden het positief dat men naast gevestigde auteurs ook de ruimte wil bieden aan jong talent. Tzum is het enige Groningse literair tijdschrift van landelijke allure. Het tijdschrift biedt een podium aan onder meer noordelijke auteurs.

VOOR TVF Producties

Voor het muzikaal/literair project Over de huid van mijn geheugen ontvangt TVF Producties f10.000,--. Het is een muzikaal en literair programma met gedichten en liederen. De liederen worden gezongen door de sopraan Lucia Meeuwsen. De (Groningstalige) gedichten zijn van Saul van Messel (pseudoniem van Jaap Meijer, de vader van Ischa). Actrice Carla Reitsma zal met theatrale middelen verbindingen leggen tussen de teksten, de muziek en de uitvoerenden. Voor het toneelbeeld worden historische filmbeelden van het Groningse landschap en druksels van de Groningse kunstenaar Eppo Bodde gebruikt. De première vindt plaats op 23 mei in de Oosterpoort in Groningen. GS ondersteunt dit project omdat het gat om een nieuw, Gronings initiatief met een aantal interessante elementen, dat verdient om te worden gerealiseerd. Door de landelijke afzet kan het project bovendien een positieve bijdrage leveren aan de verspreiding van en waardering voor het Groningse cultureel erfgoed.

St. Combustion Chamber

is een voorstelling waarin beeld en muziek nauw met elkaar samenhangen. Stichting Combustion Chamber ontvangt f7.500,-- voor dit muziekspektakel dat zich richt op liefhebbers van moderne muziek en op jongere publieksgroepen in het algemeen. Combustion Chamber is een professioneel kamerorkest. Het ensemble richt zich op recente ontwikkelingen in de hedendaagse muziek en laat zich beïnvloeden door rock, jazz, pop- en wereldmuziek. De componisten, Renske Vrolijk en Michiel Cley maken gebruik van elementen uit de hedendaagse muziek- en geluidscultuur. Voor de gelegenheid wordt het orkest uitgebreid met een viertal musici uit het lichte muziekcircuit en twee VJ's: de mediakunstenaars Calista Jippes en Rolf Geerts.

Op 7 november 2001 vindt in het Grand Theatre Groningen de première plaats. Daarna gaat het land in (o.a. Den Haag en Amsterdam).

GS verwacht dat een aansprekende en aanschouwelijke voorstelling kan worden.

Stichting Beeldlijn

De Stichting Beeldlijn ontvangt f9.000,-- subsidie. Zij gaat twee documentaires maken, over Martin Tissing uit Groningen en Jo van Dijk uit Winschoten. Deze kunstenaars maakten beide deel uit van de in de jaren '60 fameuze en zeer links georiënteerde GR4K en van de kunstenaarsvereniging Groep Nu. De documentaires duren elk zo'n 20 minuten en vormen een onderdeel van het project Moderne kunst in Groningen 1945-1970 (samenwerking met onder andere TV Noord, het CBK, het Groninger Museum) GS zien vooral de cultuurhistorische waarde in van de documentaires, omdat ze een bijzonder stuk Gronings cultureel erfgoed vastleggen. Bovendien dragen de documentaires op een zinvolle manier bij in de belangstelling voor de moderne kunst in Groningen.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met afdeling Bestuurscontacten, Agnes Delstra, 050 - 3164324.