Raad voor het Landelijk Gebied

Overleg VROM-raad over advisering waterbeheer
Op 17 april j.l. vond een overleg plaats tussen de VROM-raad en RLG over advisering op het terrein van het waterbeheer. Beide raden zijn namelijk thans begonnen met advisering over waterbeheer. RLG wil op korte termijn een signaaladvies over de technische mogelijkheden om waterberging en -buffering te kombineren met landbouw, natuur en recreatie. De VROM-raad streeft naar een gedegen analytisch en strategisch advies over veiligheid, overlast en het veiligstellen van zoetwatervoorraden. Dit advies zou eind van het jaar afgerond moeten zijn. In het overleg is afstemming van inhoud en procedure aan de orde gekomen.

Rondetafel overleg over toekomst dierhouderij in Nederland Op 18 april wordt een rondetafelgesprek gehouden over de toekomst van de dierhouderij. Voor dit rondetafelgesprek zijn deskundigen uit verschillende maatschappelijke geledingen en uit de sector uitgenodigd om te spreken over de toekomstige rol van de dierhouderij in Nederland. De rol van de burger, de veehouders zelf en de overheid kwam aan de orde, evenals de veranderende eisen die aan de wijze van productie en produceren gesteld worden.

EEAC werkgroep landbouwbeleid
Op 29 tot 31 maart j.l. werd in Müncheberg een bijeenkomst belegd van de werkgroep landbouwbeleid van de Europese adviesraden (EEAC). Deze bijeenkomst werd gecombineerd met een bezoek aan ZALF, Centre for Agriculture Landscape and Land Use Research. Op de agenda stonden onderwerpen die in het verlengde liggen van eerdere activiteiten van de werkgroep, te weten multi-functionele landbouw, WTO-onderhandelingen, integratie van milieu in het landbouwbeleid, evaluatie van de Agenda 2000 en de implementatie van m.n. de horizontale verordening en de kaderverordening
plattelandsontwikkeling. Over het onderwerp integratie van milieu in het landbouwbeleid is een brief opgesteld aan de eurocommissarissen Fischler en Wallström.

Follow-up advies biologische landbouw
Het recent gepresenteerde RLG-advies over biologische landbouw heeft aanleiding gegeven om ook in EEAC verband aandacht te besteden aan biologische landbouw. Een paper is - mede op basis van het RLG-advies
- opgesteld en in de laatste EEAC werkgroepvergadering (zie boven) besproken. Dit paper zal op 10 en 11 mei in Denemarken namens de EEAC werkgroep worden gepresenteerd.
Dan organiseert de Deense Minister van Voeding, Landbouw en Visserij, Ritt Bjerregaard, een Europese Conferentie over biologische landbouw en voeding. De heer Nijhoff zal de EEAC-inbreng verzorgen.

Europese en Nationale Strategie Duurzame Ontwikkeling Op zowel Europees als nationaal niveau worden thans strategieën voor duurzame ontwikkeling opgesteld. De Europese Adviesraden (EEAC) hebben onlangs een gezamenlijke inbreng geleverd aan de totstandkoming van de Europese Strategie van Duurzame Ontwikkeling in de vorm van een verklaring gepresenteerd in Stockholm op 23 februari j.l. De bij deze conferentie betrokken Nederlandse raden, Raad voor Ruimtelijk, Milieu en Natuuronderzoek, de VROM-raad en de RLG, hebben deze verklaring samen aangeboden aan de minister president, de heer W. Kok, en aan andere bij dit onderwerp betrokken ministers. Een aantal voor Nederland belangrijke punten is daarbij extra onder de aandacht gebracht.
In Nederland zullen een aantal adviesraden een inbreng leveren aan de Nationale Strategie Duurzame Ontwikkeling (NSDO), die opgesteld wordt onder verantwoordelijkheid van een ministeriële regiegroep onder voorzitterschap van Minister-President W. Kok. De inbreng van de raden zal de vorm krijgen van een conferentie te houden op 1 juni a.s.. De organisatie hiervan ligt in handen van de VROM-raad.

Overleg met staatssecretaris
Op 20 april a.s. zal een overleg plaatsvinden tussen de raad en de staatssecretaris, mw. G. Faber, over SGR2. In het gesprek zal onder andere aan de orde komen veranderingen in het denken over plannen en beleid, de kwaliteitsbenadering als onderdeel van een ontwikkelingsgerichte landschapsstrategie, evenals instrumenten en landbouw als beheerder van het landelijk gebied. Bij het gesprek zullen vanuit de raad de heren Nijhoff, Borger, Beckers en Prillevitz aanwezig zijn.