Partij van de Arbeid

PvdA wil ouders verantwoordelijk stellen bij spijbelen leerplichtigen
18 april 2001

Woensdag 18 april wordt in de Tweede Kamer de Wijziging van de Leerplichtwet 1969 inzake strafbepaling behandeld. Hoewel deze wijziging vooral bedoeld is als een reparatie, wil de PvdA-fractie van de gelegenheid gebruik maken om de Leerplichtwet op het punt van de boete aan te passen. Het gaat om de volgende onderdelen: leeftijd, de hoogte van de boete en de veiligheid op school.

De PvdA-fractie vindt dat de leeftijd waarop leerlingen kunnen worden aangesproken op hun schoolverzuim, kan worden verhoogd naar 15 jaar. Daarnaast is de PvdA-fractie van mening dat de ouders van alle leerplichtigen volledig aanspreekbaar zijn op de schoolgang van hun kinderen. Als ouders dit laten afweten, zouden zij beboet moeten worden in plaats van de kinderen. Ook kunnen ouders ondersteund worden door het opleggen van een verplichte opvoedcursus.

De maximale boete van 5000 gulden vindt de PvdA-fractie wel erg hoog. Voor een dergelijke boete moet een 15-jarige 29 weken fulltime moet werken of 145 zaterdagen. Dat werkt volgens woordvoerder Kortram contraproductief.

Tot slot moet er aandacht zijn voor leerlingen die verzuimen omdat de school hen geen veiligheid biedt. De PvdA-fractie vraagt zich af of staatssecretaris Adelmund ook van mening is dat er zich situaties kunnen voordoen waarin leerlingen niet verwijtbaar handelen door te spijbelen en dat aan hen derhalve geen straf zou moeten worden opgelegd.