Gemeente 's-Gravenzande

Nederlanders vinden voorrangsregels moeilijk

Voorrangsregels: het zijn niet de eenvoudigste regels in het verkeer. En veel Nederlanders kennen ze ook niet zo goed. Dat blijkt uit een onderzoek dat het NIPO kortgeleden hield. Maar hoe komt het eigenlijk dat we ze niet zo goed kennen? Ze lijken op het eerste gezicht zo duidelijk: rechts heeft voorrang Maar er zijn veel uitzonderingen en dat zorgt voor verwarring. Gelukkig wordt het vanaf 1 mei 2001 gemakkelijker. Vanaf die datum moeten bestuurders op gelijkwaardige kruisingen voorrang verlenen aan alle bestuurders die van rechts komen.

De meeste mensen denken dat ze de voorrangsregels op hun duimpje kennen. De deelnemers aan het NIPO-onderzoek dus ook. Maar de onderzoekers ontdekten dat veel mensen behoorlijk twijfelen over de voorrangsregels. Sommige mensen vinden de regels zelfs zo onduidelijk, dat ze maar doen wat op dat moment het beste lijkt. `Het ligt aan de situatie of ik gebruik maak van de regels', zei een van de deelnemers. Automobilisten kennen de voorrangsregels het best, jongeren zonder rijbewijs blijken het minst goed op de hoogte. Niet zo gek, want automobilisten hebben tenslotte een rijexamen gedaan. Ouderen vinden de voorrangsregels logisch en kennen ze ook behoorlijk goed. Maar ze voelen zich wel onveilig, omdat lang niet iedereen zich aan de regels houdt.

Uitzonderingen

Dat niet iedereen zich aan de regels houdt, heeft niet alleen te maken met onkunde of onwil. Soms roepen de regels onduidelijkheid op omdat er zoveel uitzonderingen bestaan. En dus lukt het veel mensen niet om de regels goed toe te passen. Want zeg nu zelf: weet u of een bestuurder van een invalidenvoertuig die van rechts komt, voorgaat? Het hangt allemaal af van de situatie en het antwoord is dus niet zo een, twee, drie te geven.

Bestuurders van rechts gaan voor

Om de voorrangsregels duidelijker te maken, zijn de regels eenvoudiger gemaakt. Vanaf 1 mei 2001 moeten bestuurders op gelijkwaardige kruisingen voorrang verlenen aan alle bestuurders die van rechts komen. Dus niet alleen aan `snel verkeer', zoals automobilisten en motorrijders. Maar ook aan `langzaam verkeer', zoals fietsers, bromfietsers, ruiters en bestuurders van een invalidenvoertuig. En dat is wel zo duidelijk. Maar let op: voetgangers, skeelers, skaters en steppers zijn geen bestuurders en gaan dus niet voor.