Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-04-18: Officiële start binnenstadsplan 2000-2010

Met de uitvoering van het nieuwe 10 jaren binnenstadsplan 2000-2020; Binnenstad Buitengewoon!" wordt officieel met ingang van 24 april begonnen. Het plan is opgesteld door de gemeente Den Haag in samenwerking met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen uit de binnenstad. Het plan is gericht op het verbeteren van het vervoer, het verblijf en het voorzieningenaanbod. Dit moet leiden tot een aantrekkelijke binnenstad voor zowel de eigen bevolking als regionale en nationale bezoekers.

In het nieuwe binnenstadsplan gaat de aandacht vooruit uit naar een samenhang van winkelen, toerisme, bereikbaarheid, verkeer, recreëren, entertainment, cultuur, veiligheid, wonen, werken, openbare ruimte, beheer en onderhoud. De binnenstad is daartoe opgedeeld in zogenoemde sfeergebieden. Bij het toevoegen of wijzigen van activiteiten en functies wordt gekeken in welk deel van de binnenstad ze het best tot hun recht komen. De nadruk ligt op de immateriële aspecten zoals sfeer, uitstraling, schoon, heel, veilig en levendigheid. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de inrichting en bebouwing van de binnenstad. De voortgang van de ontwikkeling en aanpak van de binnenstad wordt ieder jaar in een Actieprogramma Binnenstad vastgelegd. Op korte termijn komt er in de binnenstad een (Programma) Bureau Binnenstad waar geïnteresseerden terecht kunnen met vragen over de ontwikkeling van de binnenstad.

Activiteiten dinsdag 24 april a.s.

Op dinsdag 24 april aanstaande is de officiële start van het binnenstadsplan. Tussen 15.00 en 15.50 uur zal een Binnenstad Schoonmaak-actie plaatsvinden door de wethouders Verkeer, Binnenstad en Beschermde Stadsgezichten (VBBS), Economie en Personeel (EP) en Leefbaarheid en Milieu, Sport, Promotie, Media- en informatiebeleid en coördinatie Scheveningen (LSPMS). Om 15.00 uur vertrekken de wethouders vanuit het Bezoekerscentrum in het atrium van het stadhuis naar de binnenstad om samen met een serviceploeg diverse schoonmaakwerkzaamheden te verrichten. Vanaf 16.00 uur overhandigen de wethouders het officiële binnenstadsboek aan verschillende organisaties in de binnenstad. Vanaf 17.00 uur is in het atrium van het stadhuis een speciale bijeenkomst. Naast de presentatie van het binnenstadsboek en het nieuwe logo van de binnenstad zal dan het convenant Integrale Ontwikkeling & Aanpak Binnenstad Den Haag worden ondertekend door de Stichting Binnenstad Den Haag, de Kamer van Koophandel Haaglanden en de gemeente Den Haag. Voor deze gelegenheid is in het atrium is een kleine tentoonstelling ingericht die de bedoelingen van het binnenstadsplan verduidelijkt. Ook is er een speciale krant verkrijgbaar waarin het binnenstadsplan is samengevat.

18 april 2001