Het Nederlandse Rode Kruis

18 April 2001

AED redt meer levens

De Nederlandse Reanimatie Raad is van mening dat vele levens gered zullen worden door het gebruik van de Automatische Externe Defibrillator. Dit standpunt heeft zij op 8 april jongstleden gezonden aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en aan de Hoofdinspecteur van de Gezondheidszorg met het verzoek het gebruik van de AED door leken via de wetgeving mogelijk te maken.

De AED kan dor een leek gebruikt worden voor het toedienen van een stroomstoot bij bepaalde hartritmestoornissen. Het zo vroeg mogelijk toedienen van een stroomstoot bij een dergelijke hartritmestoornis vergroot de overlevingskansen, elke drie minuten vertraging halveert de kans op overleven.

De Nederlandse Reanimatie Raad, gedragen door onder andere de Nederlandse Hartstichting, Het Oranje Kruis, het Nederlandse Rode Kruis en de VVAA Vereniging voor Artsen, volgt hiermee de wereldwijde opvatting onder deskundigen dat het gebruik van de AED bevorderd moet worden. De AED is een veilig apparaat in handen van leken die een opleiding hebben gevolgd in reanimeren en het gebruik van het apparaat. De AED kan geen schade toebrengen aan de patient doordat de ingebouwde software niet toestaat dat een elektrische stroomstoot wordt afgegeven als dat niet gewenst of noodzakelijk is.

De Nederlandse Reanimatie Raad is opgericht in 1993 met het doel uniformiteit te verkrijgen in de reanimatiehandelingen en het reanimatieonderwijs om zo een betere kwaliteit van handelen te bereiken. In 1996 presenteerde zijn de consensus Elementaire Reanimatie, die heden ten dage de richtlijn is voor alle organisaties die zich in Nederland bezig houden met reanimatie.