Rijksuniversiteit Groningen

18 apr 2001

Nummer 48 18 april 2001

Groningse wetenschappers bouwen mee aan reusachtige radio-telescoop

Groningse wetenschappers bouwen mee aan reusachtige radio-telescoop

Hoge eisen
Extreem soort radio
Hubble Ruimte Telescoop
Atmosferische storing
Voortouw
NOVA
Mixer
Noot voor de pers

Groningse onderzoekers werken mee aan de bouw van een nieuwe radio telescoop in Chili, de Atacama Large Millimeter Array (ALMA). De ALMA telescoop zal bestaan uit 64 schotelantennes van elk 12 meter doorsnee. Gecombineerd geven de schotels een beeld dat tienmaal meer details bevat dan dat van de Hubble Ruimte Telescoop. De Groningse vestiging van de Stichting Ruimteonderzoek Nederland (SRON) en het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen ontwerpen en bouwen een deel van de supergevoelige ontvangers die bij de schotels horen.

Amerika en Europa besloten in 1999 tot samenwerking bij de bouw van ALMA. Begin deze maand trad ook Japan toe. Op 6 april 2001 werd in Tokio een intentieverklaring getekend. Samenwerking is nodig, omdat het ALMA-project in veel opzichten gigantisch is. De ontwikkelingsfase, waarin prototypen worden gebouwd, duurt tot 2003. Daarna moet tot 2009 elke maand een complete schotelantenne plus toebehoren worden geassembleerd en geïnstalleerd in de op 5.000 m hoogte gelegen Atacama woestijn in Chili.

Hoge eisen

Bouw en constructie vergen de uiterste nauwkeurigheid. De paraboolvorm van de schotels met 12 meter diameter mag bijvoorbeeld slechts 25 micrometer (een micrometer is eenduizendste millimeter) afwijking hebben. Dit bij temperatuurverschillen van 40 °C overdag tot -10 °C 's nachts. Veel van de technieken die bij de bouw van ALMA worden toegepast zijn niet nieuw, maar de eisen die aan de apparatuur worden gesteld zijn dat zeker wel. De ontvangers moeten aan buitengewoon hoge eisen voldoen. Ze moeten zeer ruisarm zijn en uiterst betrouwbaar werken.

Extreem soort radio

Project-medewerker dr. Ronald Hesper noemt de ontvangers die de RUG gaat bouwen een 'extreme vorm van een gewone radio-ontvanger'. "Het principe is te vergelijken met dat van een gewone FM-radio, maar de specificaties hebben een totaal andere dimensie. Zo is de ontvangstfrequentie zo'n 6000 maal hoger dan die van een normale radio. En de gevoeligheid zal zelfs vele miljoenen malen groter zijn." Hesper werkt in het project samen met de van oorsprong uit Rusland afkomstige dr. Andrey Barychev. Die schetst het verschil met de gewone radio als: "Zo'n beetje als dat tussen een wolkenkrabber en tuinhuisje. Allebei gebouwen, maar toch niet echt vergelijkbaar".

Hubble Ruimte Telescoop

Door de hoge beeldscherpte en grote gevoeligheid zal het mogelijk zijn om met ALMA dieper dan ooit in het heelal te kijken. Dat betekent dat men nieuwe gegevens over de oorsprong van sterrenstelsels kan verzamelen. Ook kunnen chemische processen die een rol spelen bij de vorming van sterren en planeten in meer nabije sterrenstelsels bestudeerd worden. De beelden van ALMA zijn een aanvulling op die van de Hubble Ruimte Telescoop. "In principe geldt voor iedere telescoop: hoe groter het oppervlak, hoe beter het beeld", zegt Hesper. "Wat afmeting betreft ben je bij een ruimte-telescoop zoals de Hubble beperkt door wat nog met raketten te lanceren is. Op de aarde geldt dat niet, maar hier word je beperkt door absorptie van straling in de atmosfeer."

Atmosferische storing

De ALMA telescoop zal geschikt zijn op het opvangen van straling met golflengten in het zogenaamde millimeter en submillimeter gebied. Dat zijn golflengten van zo'n 0,3 tot 10 millimeter. In dat frequentiegebied ondervindt men bij observaties last van de atmosfeer. Met name zuurstof en waterdamp storen. Vandaar dat gekozen is voor een groot hooggelegen plateau in de kurkdroge Atacama woestijn.

Voortouw

Voor de bouw van ALMA moet een reeks technische barrières overwonnen worden. Nederland speelt een belangrijke rol op twee technische gebieden. Ingenieurs en technici van de stichting ASTRON in Dwingeloo, waar het onderzoek van de radiosterrenwacht Westerbork plaatsvindt, nemen het voortouw bij de ontwikkeling van de zogenaamde 'Advanced Correlator'. De correlator is het centrum waarin de signalen van de ontvangers van de schotels gecombineerd worden, zodat ze alle 64 samen als één telescoop werken. Die heeft dan een oppervlakte dat ongeveer zo groot is als een voetbalveld. Omdat de 14 schotels van Westerbork ook werken met een correlator, heeft ASTRON ervaring op dit gebied.

NOVA

SRON Groningen en de RUG gaan in samenwerking met de TU Delft de ontvangers voor de 600 tot 720 GHz band bouwen, een van de tien frequentiebanden die de ALMA telescoop zal ontvangen. De leiding van dat project heeft dr. Wolfgang Wild, die tevens verantwoordelijk is voor de coördinatie van al het Europese ontvangerwerk. Het werk wordt gefinancierd door de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).

Mixer

Het hart van de ontvangers is de 'mixer', een metalen instrument van enkele centimeters lang dat het gevoelige 'oog' vormt van de ontvanger. Het signaal uit het heelal wordt in de mixer gemengd met een signaal uit een lokale oscillator en zo geschikt gemaakt voor verdere verwerking. De Groningse firma Witec uit Ter Apel zal een belangrijk onderdeel, de 'golfpijpjes' van 0,4 millimeter die zeer precies moeten passen, leveren. Inschakelen van bedrijven is onvermijdelijk als de seriebouw start in 2003, zegt Hesper. "Eén mixer kunnen we op de universiteit nog zelf maken, maar een serie van 64 met een tempo van één per maand zeker niet." Het ligt zelfs in de verwachting dat andere bedrijven die nodig zijn voor de bouw, opgericht zullen worden in het Zernike Science Park van de RUG.

Begin pagina

Noot voor de pers

Meer informatie: dr. R. Hesper, tel. (050) 363 8287/4074, fax. (050) 363 4033, e-mail: r.hesper@sron.rug.nl

Zie ook: www.alma.nrao.edu en www.eso.org/projects/alma/

Begin pagina