Gemeente Tilburg

18-04-2001

Heroverweging kantorenbeleid dringend gewenst

Onvoldoende divers aanbod leidde tot stagnatie in Tilburgse kantorenmarkt

Tot deze conclusie komt het college in de vastgestelde 'evaluatie van het kantorenbeleid 1998'. In de in dat jaar verschenen nota 'Ruimte voor Kantoren' was reeds aangekondigd dat het beleid in 2001 zou worden geëvalueerd en zo nodig zou worden bijgesteld. Uit de evaluatie blijkt dat het gevoerde kantorenbeleid dat prioriteit gaf aan de stationszone slechts gedeeltelijk effect heeft gehad. In de eerste plaats komt de beoogde nieuwbouw in de stationszone later van de grond dan gepland. In de tweede plaats is het geplande aanbod te eenzijdig gericht op grootschalige kantoorgebruikers. Conclusie van de evaluatie is dat een bijstelling van het beleid noodzakelijk is.

Kleine en middelgrote kantoorgebruikers domineren Uit de evaluatie blijkt dat de door Jones Lang Wootton uitgevoerde marktanalyses die aan het beleid ten grondslag liggen, nog in hoge mate actueel zijn. De Tilburgse kantorenmarkt is relatief klein. Het aantal grote kantoorgebruikers met een (inter)nationale functie is beperkt. In Tilburg domineren kleine en middelgrote kantoorgebruikers die zich richten op de regionale markt.

Grootschalige kantoorgebruikers
De belangrijkste oorzaak achter de stagnerende ontwikkeling van de stationszone is de complexiteit van de verschillende locaties in combinatie met behoedzaam gedrag van een enkele ontwikkelaar. Een aantal projecten verkeert inmidels in een vergevorderd stadium van voorbereiding (Knegtel, Klipper en Hollandterrein). Het feit dat een aantal (middel)grote kantoorgebruikers in Tilburg op zoek is naar nieuwe huisvesting, verhoogt de realisatiekansen aanzienlijk. Bovendien is bij Interpolis een uitbreiding van 15.000 m2 b.v.o. in uitvoering. Op grond hiervan is de verwachting gerechtvaardigd dat in de periode 1998 tot 2015 circa 100.000 m² tot stand komt in de stationszone. Dat is overeenkomstig de kwantitatieve doelstelling uit het Meerjaren Investerings- en Ontwikkelingsprogramma van de gemeente. Wel blijkt uit de huidige belangstelling dat de stationszone sterk is gericht op grootschalige kantoorgebruikers en dat de stationszone voor andere gebruikers uit de zakelijke dienstverlening niet de meest geëigende locatie is.

Kantoorgebruikers van elders bleven weg
Met enige regelmaat hebben zich in de afgelopen jaren kantoorgebruikers van elders georiënteerd op de Tilburgse markt. Deze gebruikers zijn al in een vroeg stadium van hun zoekproces afgevallen, omdat Tilburg geen concreet aanbod van kantoorruimte kon bieden. Ontwikkeling van bijvoorbeeld stadsrandlocaties paste niet in het beleid dat de gemeente ten gunste van de stationszone voerde.

Aanbevelingen
In de evaluatie worden de volgende aanbevelingen voor nieuw beleid gedaan:


· Een zodanige differentiatie van het aanbod dat Tilburg aan de vraag in alle segmenten kan voldoen.

· Het loslaten van het restrictief beleid buiten de stationszone en het ontwikkelen van stadsrandlocaties met acquirerend vermogen.
· Het ontwikkelen van de stationszone voor de doelgroep, waar deze het meest geschikt voor is, gekoppeld aan een actief promotie- en acquisitiebeleid.

· Het formuleren van een actuele stedenbouwkundige visie, waarin bij voorkeur voor de middellange termijn ook de noordzijde van het station en het terrein van Van Gend en Loos zijn opgenomen.
· Een effectievere regiefunctie van de gemeente gebaseerd op strategische grondposities.