D66

Zoek in www.D66.nl _____________ zoek Jonge Democraten - Nieuwe Democraten Partijblad Democraat
Idee
Jonge Democraten

18 april 2001

Wet Arbeid en Zorg

Op 18 april is de Wet Arbeid en Zorg door de Tweede Kamer met algemene stemmen aangenomen. Het wetsvoorstel vormt een belangrijke stap voorwaarts met betrekking tot de verbetering van de combinatie van arbeids- en zorgtaken en bevat een aantal belangrijke nieuwe verlofregelingen en een verbetering van reeds bestaande verlofregelingen.
In het wetsvoorstel is de beschikbaarheid van goede betaalde verlofrechten enerzijds en de wenselijkheid van flexibiliteit en maatwerk anderzijds gewaarborgd. Staatssecretaris Verstand sprak tijdens het debat van een "evenwichtige wet die recht doet aan zowel de belangen van werkgevers als werknemers".

Door amendementen samen met de PvdA heeft D66 de wet opgerekt. Daarbij gaat het om een aantal uitbreidingen waarvan de belangrijkste zijn:


· Het kortdurend zorgverlof kan niet alleen voor verzorging van inwonende zieke kinderen en partners worden opgenomen maar ook voor zieke ouders;

· Het is mogelijk gemaakt om, in overleg met de werkgever, een half jaar verlof op te nemen voor de verzorging van kinderen met een levensbedreigende ziekte, waarbij een beroep kan worden gedaan op een uitkering;

· De uitbreiding van het adoptieverlof van drie naar vier weken;
· De uitbreiding van het adoptie c.q. hechtingsverlof naar pleegouders als bij plaatsing van het kind in het pleeggezin duidelijk is dat het kind duurzaam in het gezin wordt opgenomen.

Zie ook: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid