AXA Stenman Industries NV

PERSBERICHT

Veenendaal, 18 april 2001

PROGNOSE AXA STENMAN INDUSTRIES N.V. VOOR 2001
ONZEKER GEWORDEN

Op 19 februari heeft de directie van AXA STENMAN INDUSTRIES N.V. de prognose uitgesproken over het jaar 2001 een verdere groei in zowel omzet als winst te verwachten. Als gevolg van de algemene economische omstandigheden en in het bijzonder door de tegenvallende activiteiten in de bouwsector is het onzeker geworden of deze prognose voor het hele jaar 2001 gehaald zal worden.

In het eerste kwartaal dit jaar zijn zowel omzet als resultaat ten opzichte van de verwachtingen achtergebleven. Op basis van de huidige marktontwikkelingen verwacht de directie van AXA STENMAN INDUSTRIES dat de omzet in het eerste halfjaar op hetzelfde niveau zal liggen als in dezelfde periode vorig jaar. Voor het eerste halfjaar 2001 voorziet de onderneming een lagere netto winst dan in de vergelijkbare periode van 2000.

Bij de publicatie van de halfjaarcijfers zal de onderneming een prognose afgeven voor het hele jaar 2001.

Marktontwikkelingen
De omzetontwikkeling in beide productlijnen, zowel hang- en sluitwerk als fietsaccessoires, is in het afgelopen kwartaal achtergebleven bij de verwachtingen. De voorraden bij afnemers in beide markten zijn opgelopen, terwijl de consument een meer afwachtende houding heeft aangenomen. Dit heeft geleid tot een lager orderniveau.
De tegenvallende omzetontwikkeling heeft negatieve gevolgen gehad voor de resultaten. Inmiddels zijn maatregelen genomen om kostenbesparingen door te voeren.

De verwachting van de onderneming voor het tweede halfjaar is, dat er voor beide productlijnen een verbetering ten opzichte van het eerste halfjaar zal optreden. Het is echter onzeker geworden of daarmee de op 19 februari 2001 uitgesproken prognose voor het hele jaar 2001 gerealiseerd zal worden.

De halfjaarcijfers van AXA STENMAN INDUSTRIES worden gepubliceerd op maandag 27 augustus 2001.

Bedrijfsprofiel

AXA STENMAN INDUSTRIES is een industriële onderneming die hang- en sluitwerk en fietsaccessoires ontwikkelt, produceert en verkoopt voor respectievelijk de bouw- en fietsenmarkt. De onderneming neemt een sterke positie in op de markten waarin het actief is. In haar assortiment hang- en sluitwerk produceert de onderneming onder meer raamuitzetters, raamsluitingen en veiligheidsbeslag. Fietssloten, dynamo's en fietsverlichting vormen het assortiment fietsaccessoires. Deze producten hebben als gemeenschappelijke noemer: Veiligheid en Beveiliging.
De onderneming heeft drie dochtermaatschappijen. Stenman Holland in Nederland verkoopt zowel hang- en sluitwerk als fietsaccessoires onder de merknaam AXA. In Veenendaal vinden productontwikkeling, productie, verkoop en marketingactiviteiten plaats. In Edam worden aluminium beveiligings hang- en sluitwerkproducten vervaardigd. In Siewierz, Polen, bevindt zich de werkmaatschappij AXA-MAG. Hier worden hang- en sluitwerkproducten voor zowel de Nederlandse als de Poolse markt vervaardigd.
De werkmaatschappij Basta heeft productielocaties en verkoopkantoren in Denemarken (fietssloten) en Frankrijk (fietsverlichting) en verkoopkantoren in de Benelux, Duitsland en UK. Dit assortiment fietsaccessoires wordt verkocht onder de merknaam Basta in een groot aantal Europese landen.

Bij AXA STENMAN INDUSTRIES waren in 2000 circa 650 personen werkzaam.