t.a.v. de redactie Utrecht, 18 april 2001

Mercury Interactive stelt vier belangrijkste oorzaken webprestatie problemen vast

Mercury constateert dat 35% van alle knelpunten op prestatiegebied slechts traceerbaar is door buiten de firewall om te testen

Mercury Interactive Corp. (Nasdaq: MERQ), wereldwijd marktleider in oplossingen voor web-prestatiebeheer, maakt vandaag informatie bekend die is verzameld tijdens de duizenden loadtests die zijn uitgevoerd met ActiveTest®, de op het web gebaseerde loadtest-service van het bedrijf.

Testexperts van Mercury Interactive hebben het merendeel van de webprestatieproblemen kunnen herleiden tot de volgende bronnen: afstemming van databases, netwerkknelpunten en de configuratie van applicatie- en webservers. Bovendien blijkt uit de testresultaten dat 35 procent van de knelpunten buiten de firewall liggen. Deze worden veroorzaakt door problemen met de configuratie of afstelling van routers, gateways en switches, beperkingen op bandbreedtegebied en peering-point-problemen van ISP's. Dergelijke prestatieproblemen die buiten de firewall optreden, kunnen slechts worden gevonden door websites via internet te testen.

Mercury's bevindingen bevestigen dat prestatieproblemen zich vrijwel overal in de webinfrastructuur kunnen voordoen. De componenten waarmee websites worden gebouwd - zoals applicatieservers, webservers, databases en cache-voorzieningen - kunnen op zich krachtig en schaalbaar genoeg zijn. Zodra ze in combinatie worden ingezet voor het draaien van complexe, op maat gemaakte webtoepassingen, functioneren ze mogelijk toch niet naar wens. De door Mercury Interactive verzamelde resultaten laten zelfs zien dat in 98 procent van de gevallen prestatieproblemen zijn terug te voeren op een verkeerde configuratie of afstemming van een bepaalde toepassing. Om een maximale prestatie te kunnen garanderen is het dan ook van groot belang het hele systeem te testen en bij te stellen voordat een website wordt gelanceerd, of voordat belangrijke wijzigingen worden geïntroduceerd.

Mercury's witboek "Common Web Site Problems Identified by ActiveTest" belicht de gebruikelijkste webprestatieproblemen die zich tijdens loadtests met ActiveTest voordoen. Het is beschikbaar via
http://www.mercuryinteractive.com/products/activetest/whitepapers/

Probleemdiagnose
ActiveTest-experts van Mercury Interactive ontwikkelen en gebruiken tests vanaf de negen loadserverfarms die het bedrijf wereldwijd heeft ondergebracht bij tier-1-ISP's. De webprestatie wordt hiermee gemeten door het webverkeer van honderden, duizenden of zelfs miljoenen personen na te bootsen. Tijdens de loadtest levert ActiveTest real time, on line grafieken om de reactietijden voor transacties te meten en worden gegevens over alle componenten van de toepassingen en de netwerk-infrastructuur getoond. Met behulp van deze gegevens kunnen de experts in samenwerking met de cliënt snel knelpunten bij de prestatie vaststellen, oorzaken achterhalen en de prestatie van de sites bijstellen om de best mogelijke gebruikerservaring te creëren.

Vier belangrijke oorzaken van prestatieproblemen
Het onvermogen te schalen voor de opvang van extra verkeer is vaak te wijten aan een gebrekkige configuratie van soft- en hardware. Vaak zijn bedrijven volop bezig een nieuw site-ontwerp te implementeren, zonder dat zij beschikken over de juiste gegevens voor het configureren van de diverse infrastructuurcomponenten voor een specifieke toepassing. Door bedrijven bij te staan bij het verhelpen van slechte webprestaties en schaalbaarheidsproblemen, heeft Mercury Interactive de meeste problemen kunnen herleiden tot de volgende bronnen:


* Databaseafstelling - Dynamische websites die in grote mate afhankelijk zijn van het functioneren van een database, lopen extra risico op prestatieproblemen. Bijna 27 procent van de prestatieproblemen kan dan ook worden teruggevoerd op slecht functionerende databases, veelal veroorzaakt door ontoereikende indexering, gefragmenteerde databases, verouderde statistieken of fouten in het ontwerp van de toepassing.


* Netwerkknelpunten - Het ActiveTest-team heeft geconstateerd dat in bijna een kwart van alle gevallen de beschikbare netwerkbandbreedte naar het internet ontoereikend is om de gewenste belasting te verwerken. Dit leidt tot vertraging in de inkomende en uitgaande verzoeken. Het team heeft daarnaast meermaals knelpunten blootgelegd tussen de website van de cliënt en de ISP en heeft geconstateerd dat incorrecte afstemming van de firewall, loadbalancers, gateways en routers aanzienlijk bijdragen tot de prestatieproblemen.


* Configuratie applicatieserver - Problemen bij de configuratie van de applicatieserver, waaronder incorrecte instellingen, slecht cache- of sessie-beheer, zijn verantwoordelijk voor ruim 23 procent van de systeemknelpunten. Aangezien de applicatieserver het knooppunt van verschillende complexe systeemarchitecturen vormt, zijn prestatieproblemen hier moeilijk vast te stellen en van invloed op de gehele toepassing. Applicatieservers communiceren bijvoorbeeld rechtstreeks met de database, waardoor problemen vaak worden verward met servertransacties van de database.


* Webserverconfiguratie - Knelpunten met de webserver zijn in zo'n 20 procent van alle tests de oorzaak voor slechte prestaties. Deze knelpunten zijn vaak het gevolg van een slechte serverconfiguratie en onvoldoende geheugenbronnen. Zo kan de combinatie van web- en applicatieserver op dezelfde CPU bijvoorbeeld snel leiden tot overbelasting van de serverresources.

Over ActiveTest
Mercury Interactive's ActiveTest, dat draait op LoadRunner®, binnen de markt de standaard loadtesttool, is een op het web gebaseerde loadtestdienst. ActiveTest voorziet in volledige belastingtests van websites voor het vaststellen van capaciteitsproblemen en prestatieknelpunten en het achterhalen van hun oorzaken. Sinds ActiveTest begin 1999 werd geïntroduceerd, heeft Mercury Interactive duizenden loadtest uitgevoerd, waarbij de grootste 1,35 miljoen gelijktijdige verbindingen bedroeg. Hierbij is cruciale kennis opgedaan over hoe de prestatie van websites kan worden verbeterd.

Prijs en beschikbaarheid
Mercury Interactive's ActiveTest is momenteel verkrijgbaar vanaf $15.000 (US) voor een enkele loadtest. Een reeks van zes met ActiveTest uitgevoerde tests begint bij $25.500 (US). Aanvullende informatie is beschikbaar via http://activetest.mercuryinteractive.com.
Ondernemingen die een reeks van zes of twaalf ActiveTest loadtests aanschaffen, komen automatisch in aanmerking voor de"Double Performance Guarantee". Deze garantie verzekert cliënten ervan dat zij het maximum aantal gebruikers dat gelijktijdig gebruik kan maken van hun websites kunnen verdubbelen, ofwel de gemiddelde reactietijd kunnen halveren, dan wel de maximale serverdoorvoer kunnen verdubbelen binnen de periode waarin zes loadtests door ActiveTest-experts van Mercury Interactive worden uitgevoerd.

Mercury Interactive Corporation
Mercury Interactive is marktleider in oplossingen voor webprestatiebeheer, die e-commercebedrijven in staat stelt hun cliënten optimale gebruiksvriendelijkheid te bieden. Mercury Interactive biedt oplossingen waarmee ondernemingen de prestaties van hun webtoepassingen, de schaalbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid tot competitief speerpunt kunnen maken. De producten voor prestatiebeheer en de hostingdiensten van het Mercury Interactive zijn open en geïntegreerd, zodat bedrijfskritische webtoepassingen op optimale wijze kunnen worden getest en gecontroleerd. Meer dan 10.000 b2b- en b2c-bedrijven, ISPs , ASPs, systeemintegratoren, consultants en andere cliënten gebruiken de door Mercury Interactive geboden oplossingen. Naast de hoofdvestiging in Sunnyvale, Californië heeft Mercury Interactive wereldwijd nog veertig andere vestigingen. De Nederlandse vestiging te Utrecht is telefonisch bereikbaar via 030- 241.70.90 en online via www.mercuryinteractive.nl

Voor nadere informatie:
Mercury Interactive, Jack van Pamelen, tel.: 030-241.70.90,
Effect adviesgroep, Tjarko Rookmaker, tel. 023-547 07 97;