Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)

NOMINATIES REIZIGERSPRIJS 2001 VAN ROVER

De Reizigersprijs van ROVER, die tien jaar geleden voor het eerst werd uitgereikt, heeft dit jaar als thema: openbaar vervoer en recreatie. Vele reizigers gaven gehoor aan de oproep om projecten op te sturen passend binnen het thema. Na de beoordeling van de projecten was de jury van mening dat in het verleiden van reizigers tot het gebruik van het openbaar vervoer nog veel te ontdekken valt, met name op het gebied van recreatie.

De jury bestond uit: Jan Boelhouwer, gedeputeerde voor verkeer en vervoer van de provincie Noord-Brabant; Femke Halsema, Tweede Kamerlid voor Groen Links, woordvoeder voor haar partij over het openbaar vervoer; Ed Lodewijks, sinds enige tijd hoofdredacteur van de Kampioen, het verenigingsblad van de ANWB; Aleid Rensen, voormalig directeur van het Noorder Dierenpark te Emmen, tegenwoordig voorzitter van onder andere het Drentse Landschap. Daarnaast heeft zij zitting in vele besturen van museale instellingen; Annet de Wit, bestuurslid ROVER.
De jury heeft de ruim 30 inzendingen aan de hand van de volgende criteria beoordeeld: Ontsluit het project nieuwe werelden? Is het een antwoord op de vraag van de individuele reiziger naar mobiliteit? "Word ik verleid als reiziger"? Wat zijn de groeimogelijkheden van het project? Is het project overdraagbaar?
Op basis hiervan zijn de 5 nominaties van de jury (voorbeelden die voortzetting en navolging verdienen):

De Biesbus van Stadsvervoer Dordrecht. Milieu-vriendelijk vervoer op maat naar de Hollandse Biesbosch.

De Kunstbus voor senioren: een initiatief van de Ouderenbonden, het Noordbrabants Genootschap en BBA Tours BV. Dankzij dit project kunnen ouderen die op het platteland wonen een bezoek brengen aan musea en theatervoorstellingen, met gebruikmaking van busvervoer.

De 46 door NS in samenwerking met Stichting LAW-Wandelplatform ontwikkelde NS-wandeltochten. Uitstekend beschreven wandelroutes met prima OV-mogelijkheden bij begin- en eindpunt.

De Veluwe Reispas: een samenwerkingsverband van ConneXXion, het Gelders Overijssels Buro voor Toerisme en onder andere Landal GreenParks: met deze pas kunnen gasten op de Veluwe gratis reizen met de bus voor hun bezoek aan attracties in de regio.

De Stichting Zevenheuvelenloop. Al jaren stimuleert deze organisatie het gebruik van het openbaar vervoer bij de (15.000) deelnemers (en hun begeleiders) aan deze loop.

De winnaar van de Reizigersprijs zal bekend worden gemaakt in het programma Kassa! van de VARA, aanstaande zaterdag 21 april. Het juryrapport is vanaf donderdag 19 april opvraagbaar bij het landelijk secretariaat van ROVER.

Amersfoort, 18 april 2001

Deze pagina is gemaakt op: 18-04-2001
Laatste verandering: 18-04-2001