Consumentenbond

Kinderdagverblijven moeten openheid van zaken geven

Consumentenbond en BOinK willen geschillencommissie Kinderopvang

Instellingen voor kinderopvang moeten verplicht worden om consumenten te informeren over wat zij precies aanbieden. Alleen op die manier kunnen ouders de kinderdagverblijven houden aan hun beloftes. De Consumentenbond en BOinK hebben aan staatssecretaris Vliegenthart gevraagd om die verplichting op te nemen in de wet. Ook moet er volgens beide organisaties zo snel mogelijk een geschillencommissie Kinderopvang komen.

De Consumentenbond en BOink - de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang - hebben besloten om samen een vuist te gaan maken om de positie van consumenten in de kinderopvang te versterken. Ouders hebben vaak geen idee wat zij precies van hun kinderdagverblijf mogen verwachten, waardoor zij geen goede keuze kunnen maken tussen instellingen. Ook krijgen klanten van een kinderdagverblijf vaak helemaal geen contract of is het contract onduidelijk. Het ontbreken van heldere afspraken leidt tot onduidelijkheden en misstanden en zorgt ervoor dat consumenten geen houvast hebben om het kinderdagverblijf aan te spreken. Ook ontbreekt een laagdrempelige landelijk instantie waar zij klachten kunnen voorleggen.

Aan mevrouw Vliegenthart, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, hebben de beide belangenorganisaties gevraagd om de kinderdagverblijven te verplichten consumenten te informeren over wat zij precies aanbieden voor welke prijs. Een onafhankelijke organisatie moet onderzoeken of de instellingen voor kinderopvang zich daadwerkelijk aan hun beloftes houden en moet de uitkomsten daarvan publiceren.

Individuele ouders die van mening zijn dat hun kinderdagverblijf de beloftes niet waarmaakt, zouden terecht moeten kunnen bij een geschillencommissie Kinderopvang. Met de brancheorganisaties voor kinderdagverblijven BKN en VOG hebben de Consumentenbond en BOinK contact opgenomen om zo snel mogelijk tot het oprichten van een dergelijke geschillencommissie te komen. Het is daarvoor noodzakelijk dat voor de gehele sector standaardcontracten en evenwichtige algemene voorwaarden worden opgesteld.

Tot slot maken de Consumentenbond en BOinK zich ernstige zorgen over het voornemen van het kabinet de medezeggenschap van ouders in de kinderopvang sterk terug te dringen. Zij pleiten juist voor de versterking van de positie van de consument.