INFORMATIE ACTIES HUISARTSEN


* Brief aan LHV betreffende praktijkkosten 18 april 2001
Landelijke Huisartsen Vereniging
t.a.v. het Dagelijks Bestuur
Postbus 20056
3502 LB UTRECHT

DZ/br/01-035

18 april 2001
voortgang gesprekken over praktijkonkostenvergoeding.

Geacht Bestuur,

Wij willen u hierbij bevestigen dat ZN zo spoedig mogelijk met u verder wil spreken over het vervolg van aanpassing van praktijkkosten zoals ook in onze brief over de bestedingsvoorstellen aan de Minister is aangekondigd en zoals ook met u in ons Bestuurlijk overleg is afgesproken. Wij willen u nogmaals bevestigen dat wij bij de huisartsen-zorg, evenals bij alle andere sectoren van de gezondheids-sector, voor alle goed onderbouwde plannen de Minister houden aan onze afspraak zoals gedaan in de brief Zorg Verzekerd. In dat proces moeten wij elkaars rollen respec-teren om de sturing eenduidig te houden. Het is ook onze inzet om voldoende geld beschikbaar te hebben om op de vraag afgestemde kwalitatief goede zorg te contracteren. Goed onderbouwde plannen zijn daarvoor essentieel. Mocht de Minister minder ruimte krijgen voor zorggeld dan wij met z=n allen nodig hebben dan zullen wij het vervolg-traject graag met u afstemmen om alsnog gezamenlijk onze wensen geregeld te krijgen.

Voor wat betreft de praktijkkosten liggen nu twee rapporten, namelijk Deloitte & Touch en PWC. U heeft melding gemaakt dat u inmiddels een derde onderzoek ter beschikking heeft, met name een onderzoek op grond van bouweisen. Dat rapport zouden wij graag zo spoedig mogelijk ontvangen. Inmiddels hebben wij met u een afspraak gemaakt op 24 april a.s. om over het vervolg praktijkkosten te spreken. Om zo snel mogelijk tot een gezamenlijk gedragen lijn te komen lijkt het ons zinnig dat wij van te voren al uw Abouwrapport@ kunnen bekijken. In het kader van normering van kosten willen wij ook graag spreken over manieren om het geld te krijgen op die plaatsen waar het benodigd is en door alle partijen gewenst.

U heeft uw eigen verantwoordelijkheid om uw route te kiezen maar wij zouden u willen suggereren om dit traject over praktijkkostenvergoeding/tarief/produktie/contractering samen met de zorgverzekeraars te doen. Wij willen dat de zorg voor de bij ons verzekerde burgers ook geleverd wordt. De politiek zal moeten kiezen voor de accenten en invulling van de trajecten. In de uitvoering daarvan hebben wij met elkaar een maatschappelijke verantwoordelijkheid om de bestaande zorg zo goed mogelijk beschikbaar te stellen.

Vertrouwend erop u dinsdag 24 april a.s. te mogen begroeten,

met vriendelijke groet,

drs M.A.J.M.Bos,
directeur Zorg.