NIBUD Persbericht

nibudan.gif (21455 bytes) P E R S B E R I C H T

17 april 2001

Minister Vermeend opent NIBUD-site: www.jeugd-en-geld.nl

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opent woensdag 18 april een nieuwe internetsite van het NIBUD: www.jeugd-en-geld.nl. Op www.jeugd-en-geld.nl kunnen jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar toegankelijke informatie over geldzaken vinden. De opening vindt plaats om 10.00 uur op de Dalton-Vatel Scholengemeenschap in Voorburg.

Van bijbaantjes tot belastingteruggave; van beleggen tot sparen voor een scooter, het is allemaal op de nieuwe jongerensite te vinden. Minister Vermeend vindt het vooral belangrijk dat jongeren op het internet informatie over geldzaken kunnen vinden waar ze niet alleen nu, maar ook later iets aan hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een grote groep zelfstandig wonende jongeren is, die problemen heeft om goed met geld om te gaan. Het is dus zinvol om jongeren al in het voortgezet onderwijs informatie over geld aan te bieden. Voordeel van informatie via het internet is dat niet alleen jongeren, maar bijvoorbeeld ook hun ouders de site kunnen bezoeken, waardoor ook thuis over het onderwerp verder gesproken kan worden.

Het NIBUD heeft vooraf onderzocht welke informatie jongeren zelf graag op de site wilden zien. Www.jeugd-en-geld.nl is daardoor ook gewoon een leuke site waar scholieren echt iets aan hebben. De site is tot stand gekomen met steun van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Jongeren meer kans op schulden
Geld speelt een belangrijke rol in het leven van jongeren. Scholieren hebben vaak enkele honderden guldens per maand te besteden. Scholieren geven hun geld, zo blijkt uit de Nationale Scholierenonderzoeken van het NIBUD, vooral uit aan leuke dingen, zoals kleding, uitgaan, alcohol en tegenwoordig natuurlijk ook de mobiele telefoon. Kennelijk wordt dit patroon later voortgezet, want uit onderzoek blijkt ook dat maar liefst 16% van de jongeren tot 25 jaar die zelfstandig wonen, risicovolle schulden heeft. Aangezien deze groep doorgaans weinig inkomen heeft en daarmee weinig aflossingscapaciteit, is het juist bij hen moeilijk om voor deze problemen een oplossing te vinden. Reden voor het NIBUD om juist de groep jongeren die nog niet zelfstandig woont, informatie over geld aan te reiken.

Daarbij is bewust gekozen voor het internet. Niet alleen is dat hét medium dat jongeren momenteel gebruiken om informatie te zoeken, het is ook overal en op elk moment beschikbaar. Zo kunnen ook ouders, docenten of andere intermediairs die jongeren begeleiden de site bezoeken of jongeren ernaar verwijzen.

Wat willen jongeren zelf graag weten?
Hoewel het voorkomen van schulden mede de aanzet tot het maken van www.jeugd-en-geld.nl is geweest, is de informatie daar niet specifiek op geschreven. Er is zeker ook gekeken naar wat jongeren zelf leuk vinden en waar ze hun voordeel mee kunnen doen. Uit een onderzoekje vooraf bleek dat jongeren vooral graag tips wilden hebben om hun inkomsten te verhogen én ze wilden graag weten wat andere jongeren zoal uitgeven. Aan die wensen is vanzelfsprekend voldaan. Op www.jeugd-en-geld.nl is daarom informatie te vinden over baantjes, zakgeld, kleedgeld, sparen, beleggen, geld beheren, grote uitgaven doen, geld lenen en op jezelf wonen. De informatie is zoveel mogelijk interactief en op maat gemaakt. Door een aantal persoonlijke gegevens in te tikken, kunnen scholieren bijvoorbeeld precies te weten komen wat leeftijdsgenoten aan inkomsten en uitgaven hebben en wat de favoriete baantjes zijn.