Intel behaalt in Q1 een omzet van $6,7 miljard

Winst in het eerste kwartaal bedraagt $0,07 per aandeel

Nieuwegein, 18 april 2001 - Intel heeft in het eerste kwartaal een omzet behaald van $6,7 miljard, een daling van 16 procent ten opzichte van het eerste kwartaal 2000 en 23 percent minder dan het voorgaande kwartaal. De nettowinst, exclusief acquisitiekosten, bedroeg in het eerste kwartaal $1,1 miljard, 64 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2000 en 58 procent minder dan in het vorige kwartaal.

De behaalde winst in het eerste kwartaal - exclusief acquisitiekosten - was $0,16 per aandeel, 63 procent minder dan de winst van $0,43 in het eerste kwartaal van 2000 en 58 procent minder dan in het voorgaande kwartaal. In de winst per aandeel van het eerste kwartaal van 2000 was een belasting gerelateerd bedrag van $600 miljoen opgenomen, waardoor deze resultaten met $0,09 per aandeel toenamen. Dit was direct gerelateerd aan de aankondiging van het bedrijf dat de Amerikaanse belastingdienst (IRS) de controle van de belastingaangiften tot en met 1998 had afgerond.

Inclusief acquisitiekosten en in overeenstemming met algemeen geldende boekhoudkundige regels, bedroeg de nettowinst in het eerste kwartaal $458 miljoen, 82 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2000 en 78 procent minder dan in het voorgaande kwartaal. De winst per aandeel was $0,07, een daling van 82 procent ten opzichte van de winst van $0,39 per aandeel in het eerste kwartaal van 2000 en 78 procent minder dan het voorgaande kwartaal.

De acquisitiekosten bedroegen in het eerste kwartaal $75 miljoen aan eenmalige kosten voor lopende R&D projecten en $585 miljoen aan amortisatie, goodwill en andere acquisitie gerelateerde kosten en afschrijvingen.

"De microprocessorbusiness lijkt zich gestabiliseerd te hebben en we verwachten dan ook normale, seizoensgebonden groeipatronen," zegt Craig R. Barrett, president en chief executive officer van Intel. "Op het gebied van telecommunicatie blijft de markt onveranderd zwak. Wanneer we verder kijken dan de huidige omstandigheden, zijn we ervan overtuigd dat ons beleid van sterke investeringen in nieuwe productietechnologieën en de ontwikkeling van rendabele, geavanceerde producten uiteindelijk de winnende strategie zal zijn."

Tijdens het eerste kwartaal heeft Intel de overnames van Xircom en ICP Vortex Computersystemen aangekondigd en afgerond. Ook heeft het bedrijf de overname van VxTel aangekondigd.

Tijdens het eerste kwartaal heeft Intel een kwartaaldividend uitgekeerd van $0,02 per aandeel. Dit dividend werd op 1 maart 2001 uitgekeerd aan aandeelhouders die op 7 februari 2001 als zodanig geregistreerd stonden. Intel heeft de afgelopen acht jaar ieder kwartaal een dividend uitgekeerd.

Het afgelopen kwartaal heeft de onderneming, in het kader van een lopend programma, in totaal 29,4 miljoen aandelen teruggekocht, voor in totaal $1,0 miljard. Sinds de start van dit programma, in 1990, heeft het bedrijf 1,4 miljard aandelen teruggekocht, voor in totaal $23,2 miljard.

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.