Provincie Friesland

Persberichten

Informatie-avond Rendac uitgesteld

De provincie Fryslân heeft besloten om de op 18 april a.s. geplande informatie-avond over mogelijke gezondheidsrisicos bij Rendac Burgum, uit te stellen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de boeren door de MKZ-crisis niet op de informatie-avond aanwezig kunnen zijn. De NLTO heeft aangegeven dat er vanuit de agrarische sector veel behoefte is aan informatie over de BSE-problematiek.

Door de MKZ-crisis heeft de provincie ook een achterstand op de voorbereiding van de informatie-avond opgelopen. Zo is de onderzoeksopzet naar de mogelijke uitstoot van BSE-prionen (eiwitten) bij Rendac Burgum nog niet vastgesteld. Ook de inspectie Milieuhygiëne heeft aangegeven op de avond nog geen resultaten van het contaminantenonderzoek te kunnen presenteren. Dit onderzoek gaat in op ongewenste uitstoot van verontreinigingen die bij de verwerking van slachtafval kunnen vrijkomen.

Inmiddels heeft de provincie na een oproep in Actief al veel vragen over BSE en de relatie met Rendac Burgum binnen gekregen. De provincie zal de vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden en aan de betrokkenen meedelen.
De provincie streeft ernaar, als de MKZ-crisis dat toelaat, om de informatie-avond begin juni te houden. Zowel burgers als pers worden dan opnieuw uitgenodigd.

Nummer: 060
Datum: 2 april