Anti Racisme Informatie Centrum

Studiemiddag "Dat lukt me wel!" - Voor (zelf)respect, zelfreflectie en een veilig schoolklimaat

18 apr 2001


Speciaal voor mentoren, docenten maatschappijleer en levensbeschouwing, klas 2 - 4 VMBO-VWO

Woensdag 18 april 2001 vindt bij de Anne Frank Stichting opnieuw een studiemiddag plaats over Dat lukt me wel!, een intercultureel en Europees onderwijsproject voor jongeren van dertien tot zestien jaar. De Anne Frank Stichting ontwikkelde het project samen met het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum en onderwijskundigen uit Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg. De Stichting organiseert regelmatig studiemiddagen om docenten van VMBO, HAVO en VWO kennis te laten maken met de uitgebreide mogelijkheden van dit lespakket.

Het project Dat lukt me wel! leert jongeren op een positieve manier om te gaan met uiteenlopende verschillen tussen mensen, van uiterlijke tot culturele verschillen. Uitdagende opdrachten confronteren leerlingen met zichzelf, met hun leven en hun omgang met anderen. Dat lukt me wel! stimuleert hen eigen verantwoordelijkheid te nemen, zelf keuzes te maken en hun toekomst te bepalen.

Het lespakket bestaat uit:


* 1 video, waarin acht jongeren uit Duitsland, Nederland, Luxemburg en Oostenrijk vertellen over hun dagelijkse leven, hun dromen, hun problemen en overwinningen.

* 1 set kaarten met 160 suggesties voor activiteiten rond de vier hoofdthema's: idolen en idealen, uiterlijk en uiterlijkheden, vriendschap en liefde en toekomst en vooruitzichten.
* 30 kleurrijke katernen voor de leerlingen.
Dat lukt me wel! leent zich uitstekend voor de invulling van mentorlessen en lessen levensbeschouwing of maatschappijleer in de klassen 2 - 4. De gehanteerde thema's en actieve werkvormen zijn breed inzetbaar en dienen vakoverstijgende doelen als leren leren, samenwerken, reflecteren, zichzelf presenteren en leren communiceren. Dit maakt het pakket ook bijzonder geschikt voor leerlingen van het VMBO.

De studiemiddag vindt plaats bij de Anne Frank Stichting in Amsterdam, van 13.00 tot 17.15 uur. Tijdens de studiemiddag wordt u uitgebreid geïnformeerd over de mogelijkheden van Dat lukt me wel! Docenten die reeds met het pakket werken, vervullen hierin een belangrijke rol.

Kosten voor deze studiemiddag bedragen fl. 325,00. Dit bedrag is inclusief het lespakket (fl.180,00). Aanmelden kan tot 30 maart aanstaande.

Voor meer informatie over de studiemiddag of voor een Mok van de afdeling Interculturele Ontwikkeling, tel: 020 - 55 67 100, e-mail: ico@annefrank.nl of raadpleeg

Anne Frank Sichting
Westermarkt 10
1000 AS Amsterdam