Vereniging van Effectenbezitters


Persberichten
Datum: 10 april 2001
Onderwerp: VEB tegen aanpassing golden parachute Homburg

Aandeelhoudersvergadering Uni-Invest 18 april 2001

De Vereniging van Effectenbezitters is tegen de aanpassing van de golden parachute-constructie bij Uni-Invest die topman Homburg - in geval van een overname - het recht geeft 10 procent van de aandelen te kopen tegen de nominale waarde (16,00 gulden of 7,26 euro). De waarde van de constructie neemt - ten koste van aandeelhouders - aanzienlijk toe, terwijl bovendien de invloed van topman Homburg aanzienlijk blijft.

Eerder voorstel afgeketst
Eind vorig jaar werd de afdracht van 339 miljoen gulden - 22 procent van Uni-Invest's beurswaarde! - aan topman Homburg voorkomen, omdat Vastned O/I aandeelhouders niet akkoord gingen met het fusievoorstel. De oppositie van grote instituten en de VEB was daarmee succesvol.

Recht op 10% wordt onvoorwaardelijk
Voor de aandeelhoudersvergadering van 18 april 2001 staat een nieuw voorstel op de agenda dat op het eerste gezicht veel gematigder lijkt. Voorgesteld wordt om de golden parachute aan te passen waardoor de heer Homburg - onvoorwaardelijk - het recht krijgt 10 procent van de aandelen (met een maximum van 7,5 miljoen aandelen) te kopen tegen 16 gulden. Bij de huidige beurskoers van bijna 12 euro (ruim 26 gulden) vertaalt zich dat in een waarde van ruim 75 miljoen gulden. Op dit moment is de golden parachute voorwaardelijk, in die zin dat Homburg zijn golden parachute alleen kan uitoefenen indien derden stappen ondernemen de zeggenschap over Uni-Invest te verwerven, d.w.z. proberen Uni-Invest over te nemen. Bij een dergelijk bod op de aandelen zouden de houders van gewone aandelen profiteren van een mogelijke biedpremie.

Geen discount toegepast
In het voorstel wordt de voorwaarde van 'stappen van derden' weggenomen, waardoor de regeling voor Homburg veel aantrekkelijker en waardevoller wordt. Er wordt geen korting of discount toegepast vanwege de onzekere overnamekans (die zeker beneden 50 procent ligt) en de lagere contante waarde van de golden parachute bij een mogelijk toekomstig bod. Derhalve neemt de golden parachute ten gevolge van de voorgestelde wijziging aanzienlijk in waarde toe.

Banden met Homburg blijven intact
Een belangrijk bezwaar is verder dat de banden met Homburg niet worden doorgesneden. Hij blijft (via een BV) houder van de prioriteitsaandelen en daarmee blijft Homburg - in combinatie met zijn bestuursvoorzitterschap en aandelenbelang - Uni-Invest in de houdgreep houden. Het huidige voorstel is om bovengenoemde redenen niet aantrekkelijk voor aandeelhouders. De onzekerheid over de toekomst van het fonds en de controle van Homburg blijft als een dreigende zwarte wolk boven het fonds hangen.

De VEB is in dit kader voorstander van:
a. een externe waardebepaling van de huidige 'golden parachute' (een eventuele compensatie of alternatief recht dient daarmee in verhouding te staan);
b. een totaaloplossing waarbij ook de prioriteitsaandelen tegen nominale waarde worden ingeleverd, zodat Uni-Invest wordt bevrijd uit de genoemde houdgreep. De VEB adviseert Uni-Invest aandeelhouders om op de aandeelhoudersvergadering van 18 april 2001** tegen het voorstel (agendapunt 6) tot aanpassing van de golden parachute te stemmen..

drs P.P.F. de Vries
directeur

mevr. mr.drs. F.E.M. van 't Groenewout-Hendriks
adjunct-directeur


** Deponeren voor de vergadering dient uiterlijk 12 april 2001 te geschieden.