Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling

Postbus 18184
1001 ZB Amsterdam
T: + 31 (0) 20 550 3555
F: + 31 (0) 20 620 8716
e-mail: info@ncdo.nl

Bezoekadres:
Nieuwe Keizersgracht 45
1018 VC Amsterdam
Metrostation Waterlooplein,
uitgang Hortusplantsoen

NCDO positief over aangekondigde beleidsvoornemen minister Herfkens

18.04.2001 00:00

De NCDO verwelkomt het aangekondigde beleidsvoornemen van minister Herfkens om meer ontwikkelingshulp te gaan besteden via het particuliere kanaal, zoals afgelopen week werd aangekondigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de medefinancieringsorganisaties.

Met de suggestie die er in sommige media aan verbonden wordt dat de minister dat doet omdat er iets mis zou zijn met het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking slaan zij de plank volledig mis aldus de heer H. Helmich (directeur NCDO). Beschikbare cijfers over de sterkte van het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland laten geen ruimte voor deze interpretatie, zo staat in het artikel van Helmich dat op de internetsite van OneWorld te lezen is.

Artikel
In het artikel van Helmich wordt benadrukt dat coherente internationale samenwerking - waarbij onder andere ons landbouwbeleid, eerlijke toegang van onze markten voor producten uit de minst ontwikkelde landen en schuldkwijtschelding een hoge prioriteit zouden moeten krijgen - een veel grotere impact zal hebben op armoedebestrijding in het Zuiden dan de resultaten van de hulp alleen ooit zullen kunnen hebben. Hij pleit er dan ook voor om Ontwikkelingssamenwerking los te maken van de symbiose met Buitenlandse Zaken en te laten evolueren tot een overheidsactiviteit van Coherente Internationale Samenwerking. In dit opzicht is ontwikkelingssamenwerking dus zowel buitenlands als binnenlands beleid. Helmich stelt verder dat de rol van de moderne overheid vooral die van ontwikkelaar van beleidskaders en uitvoering van rechtsregels zou moeten zijn, ook op het terrein van duurzame economische en sociale ontwikkeling, waarbij overheden de internationale rechtsorde dienen te bewaken. Zij trekken zich hierbij terug uit de sfeer van de productieve activiteiten en van de werkingssfeer van het maatschappelijke middenveld. De logica van een versterkte 'ownership' van regeringen in ontwikkelingslanden en de 'civil society' daar, impliceert dat de Nederlandse overheid meer zou moeten overlaten aan de particuliere sector in ons eigen land en in de ontwikkelingslanden bij de uitvoering van ontwikkelingshulp.

De zeven voorstellen
Helmich komt aan het eind van zijn artikel met zeven voorstellen. Deze voorstellen zouden als basis kunnen dienen voor verdere beleidsdiscussies. Ten grondslag aan deze zeven voorstellen ligt de grondwettelijke verplichting om de internationale rechtsorde te bevorderen. Een betere samenwerking met de Nederlandse maatschappelijke organisaties past bij de moderne tijd, waarbij regeringen die internationale rechtsorde alleen maar kunnen versterken samen met de particuliere sector, waartoe de 'civil society' en het bedrijfsleven behoren. Geen rechtsorde kan worden gehandhaafd bij de huidige onacceptabele en schandelijke stand van de extreme armoede op de wereld, zo stelt Helmich.