Gemeente Almere

Politiek/ publiek debat over toekomst Almere

In een vierde debat in de reeks Lagerhuisdebatten debatteren politici uit Almere op 18 april a.s. met een panel van inwoners van de stad. Tijdens drie succesvolle debatten in november vorig jaar gaven de inwoners al hun mening over het leven in Almere en de toekomst van hun stad. Nu is het tijd voor discussie met de politiek. Inmiddels is weer duidelijker geworden voor welke opgaven Almere staat en heeft Minister Pronk in een brief aan het stadsbestuur bevestigd dat hij een verdubbeling van het inwonertal verwacht naar 300.000 in 2030.

Discussies over de toekomst van de stad zijn relevant omdat het stadsbestuur een reactie voorbereidt op het concept van de Vijfde Nota voor de ruimtelijke ordening en ook voorbereidingen treft voor een nieuw structuurplan. De inmiddels uitgevoerde deelstudies voor dit structuurplan geven aan dat met name de werkgelegenheid, de infrastructuur en de voorzieningen tot nu toe achterblijven bij de enorme groei van de stad. Het Almeers gemeentebestuur buigt zich nu over de vraag op welke wijze de stad verantwoord groter kan groeien en wat daarvoor nodig is.

Meer durf

Uit de Lagerhuisdebatten met de inwoners bleek dat zij vinden dat Almere meer durf kan gebruiken: het lef van ondernemers èn gemeente om economische risicos te nemen, de durf om afwijkende woningtypen te bouwen etc. Groen blijft op een hoog voetstuk staan, al stonden de deelnemers van de debatten in november niet afwijzend tegenover een diverser gebruik van de groengebieden. Daarnaast werd er herhaaldelijk voor gepleit om meer gebruik te maken van het water dat in en rond Almere volop aanwezig is. Veel opmerkingen gingen tenslotte over veiligheid en onderhoud van de openbare ruimte.

Politiek publiek debat

De vertegenwoordigers van tien politieke partijen krijgen op 18 april a.s. het vuur na aan de schenen gelegd. In de zaal van het Helen Parkhurstcollege in Almere Parkwijk staan in een halve cirkel net zoveel diaschermen opgesteld als er politieke partijen zijn. In het midden van de zaal zit een panel van tien inwoners van Almere. Zij vuren vragen en stellingen af op de fractievoorzitters die rond het panel zitten. Iedere fractievoorzitter typt zo snel mogelijk een reactie. Dit antwoord verschijnt meteen letter voor letter op het scherm. De panelleden en toeschouwers op de publieke tribune kunnen dus direct volgen hoe een fractievoorzitter zijn of haar antwoord formuleert. Tussen het panel en de partijen staat presentator Marjolijn Uitzinger, die ook de vorige drie debatten leidde. Zij zal met haar microfoon toelichtingen vragen en zo de discussie tussen politiek en Almeerse inwoners aanwakkeren.

In de komende tijd zullen in Almere de strategische keuzes voor het structuurplan worden vastgesteld en wordt gewerkt aan een reactie op het eerste deel van de Vijfde Nota voor de ruimtelijke ordening.

Stad Almere
Leven en wonen
Ondernemen in Almere
Bestuur in Almere