Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen

LISV

WW voor werknemers van strandtenten

WW voor werknemers van strandtenten

Werknemers van bedrijven die om klimatologische redenen in één of meer perioden van het jaar volledig worden gesloten of worden afgebroken, verrichten .seizoenmatige arbeid.. Op grond daarvan blijven zij recht houden op een WW-uitkering. Dit is het gevolg van een verdere verduidelijking van het begrip .seizoenmatige arbeid. door het Lisv. Met de verduidelijking van dit begrip blijven bepaalde groepen werknemers uit de horeca (voornamelijk strandtenten) recht houden op een WW-uitkering.

In principe hebben werknemers die werken in een cyclisch arbeidspatroon geen recht op WW. Uitzondering daarop zijn werknemers die seizoenmatig werken. Eind vorig jaar bepaalde het Lisv op aandringen van het Ctsv dat van seizoenmatige arbeid alleen sprake is wanneer het werk naar zijn aard op klimatologische gronden seizoensgebonden is of hieraan direct is gerelateerd. Van seizoenmatige arbeid is geen sprake wanneer het werk om bedrijfseconomische motieven of organisatorische redenen in één of meer jaarlijkse perioden is geconcentreerd.

Voor werknemers die eerder in een cyclus hebben gewerkt en die nu op basis van de nadere invulling geen recht meer hebben op een WW-uitkering is door het Lisv een overgangsrecht geformuleerd. Zij moeten vóór het begin van de cyclus op de hoogte zijn van de nieuwe interpretatie en de gevolgen die dit voor het eventuele recht op WW kan hebben. Is dit niet het geval en is de nieuwe cyclus begonnen, dan kan het nieuwe besluit pas worden toegepast bij de eerstvolgende cyclus. Voor nieuwe werknemers geldt dat het nieuwe besluit direct kan worden toegepast.